Samla lån

Lösa lån i förtid

2023-05-11 Tone Westerholm
Man som skriver under papper med en svart penna.

Att lösa lån i förtid innebär att du betalar av dina lån tidigare än planerat. Om du vill lösa lån i förtid, tänk på att se över din ekonomi, prioritera dina lån och överväga att samla dina lån och krediter för att minska räntekostnaden. Att lösa lån med rörlig ränta i förtid är kostnadsfritt, medan fast ränta kan kräva ränteskillnadsersättning.

På 5 minuter eller mindre kommer du att läsa om hur du kan lösa dina lån i förtid, kostnaden som gäller vid bunden ränta, och även hur lönsamt det kan vara att betala av dina lån tidigt. 

Betala av lån i förtid - 3 saker att tänka på 

Innan du börjar betala av dina lån och krediter i förtid bör du tänka på följande tre punkter: 

1. Se över din ekonomi 

Börja med att räkna ut vad du i dagsläget betalar i räntekostnader för alla dina nuvarande lån och krediter. Baserat på den totala summan i samband med din personlig ekonomisk situation kan du sedan bestämma om eller hur du kan åtgärda kostnaderna. 

2. Prioritera dina lån

Beroende på villkoren du har på dina olika lån och krediter kan det eventuellt vara svårt att veta vilka du borde ta tag i först. Generellt sätt brukar snabblån och privatlån ha högre ränteavgifter än till exempel studielån eller bolån. Om du har flera privatlån kan det då vara värt att börja med att lösa dessa först, om det går. Det är alltid smartast att börja lösa lånen som har högst ränta. 

3. Samla dina lån och krediter istället

Istället för att betala flera olika ränteavgifter, varför inte samla ihop dina lån och krediter och minska räntekostnaden? Genom att samla dina lån med Zmarta kan du sänka din månadskostnad genom att bara betala för ett lån istället för flera. Att samla lån och krediter är speciellt bra för dig som kanske inte har råd  att lösa dina lån tidigt, men som vill fortfarande kunna sänka utgifterna på något sätt. Dessutom kan det även förbättra din kreditvärdighet att bara ha ett lån istället för flera. 

Läs också: Sparkalender – spara 100 000 kronor

Vad kostar det att lösa lån i förtid?

Det finns en skillnad mellan att betala av lån med bunden eller fast ränta jämfört med lån med rörlig ränta. Att betala av ett lån med rörlig ränta i förtid är kostnadsfritt, men detsamma gäller inte för lån med fast ränta. Kostnaden som gäller när du vill lösa lån med fast ränta i förtid kallas nämligen för ränteskillnadsersättning. 

Ränteskillnadsersättning är ett belopp som räknas ut individuellt, och kan därför inte räknas ut förrän den dagen du löser ut lånet i fråga. Beloppet långivaren kan kräva tas fram genom att jämföra räntan på ditt nuvarande lån med en jämförelseränta som baseras på aktuella räntor på marknaden, bland andra faktorer som varierar mellan långivare. Metoden grundar sig i konsumentkreditlagen och är även vägledd av Finansinspektionens råd. Efter att jämförelseräntan har tagits fram läggs det alltid på 1% (en procentenhet) på jämförelseräntan, vilket är till en fördel för dig som gör att skillnaden mellan din ränta och jämförelseräntan minskas. 

Betala av ett bolån i förtid

Ränteskillnadsersättning gäller även för dig som har ett bolån med fast ränta och planerar på att lösa det i förtid. Beroende på vilken långivare eller bank du har tecknat ditt lån hos kan villkoren för ersättningen varieras, som exempel kan det finnas undantag där långivaren inte kräver ränteskillnadsersättningen i vissa fall. Det är bäst att kontakta din bank eller långivare för att ta reda på vad som gäller för just dig. 

Kom ihåg att du kan alltid flytta ditt bolån via Zmarta för att sänka din månadskostnad. Om det är så att det inte går att lösa bolånet i förtid kan du istället leta efter ett lån med en lägre ränta, så har du hittat ett annat sätt att spara pengar på. Du kan också jämföra och ansöka om ett bolån om du vill ta ut ett nytt. 

Ta med ränteskillnadsersättningen på deklarationen

Om du blir skyldig att betala ränteskillnadsersättning till din bank eller långivare, kom ihåg att den är avdragsgill. Du har rätt till att göra avdrag på den i din deklaration på samma sätt som gäller för dina övriga lån. 

Så funkar det att lösa lån med rörlig ränta

Att lösa ett lån med rörlig ränta är i regel kostnadsfritt och på grund av detta består av en enkel process. Det enda som gäller är att kontakta din långivare och förklara att du planerar på att återbetala lånet i förtid för att sedan gå igenom överföringsprocessen tillsammans.

Det är en klar fördel till att skaffa en rörlig ränta på lånet från början, ifall du vill någon gång i framtiden kunna betala av lånet snabbare utan extra kostnad eller krångel. 

Är det alltid lönsamt att lösa lånet tidigt?

Beroende på vad du har för lånevillkor, hur högt belånad du är, samt dina inkomster och utgifter kommer svaret på denna fråga att variera. Du som har bra lånevillkor, det vill säga längre återbetalningstid samt ett rimligt räntebelopp för just din ekonomisk situation, behöver inte prioritera en återbetalning av lånet i förtid om det är något du inte har råd för att göra. Däremot kan det löna sig oerhört mycket för dig som är högt belånat med flera privatlån med höga räntor att få dessa avbetalda så fort som det går och därav prioritera en tidig avbetalning. 

Tänk dock på att du ska aldrig sätta dig i mer skuld för att bli av med nuvarande skulder. Var försiktig med att ta ut ännu flera lån för att täcka dina lån och krediter då det kan leda till en skuldcykel som kan bli väldigt svårt att ta sig ur. 

Därför är det både smart och effektivt att använda Zmartas kostnadsfria tjänster för att få ordning på ekonomin genom att jämföra, byt, och samla dina lån och krediter. 

Fler i samma kategori

Se alla
dammsugare
Samla lån Skuldsanering - så går det till
Att ha det svårt ekonomiskt är inte lätt, men det finns hjälp att få.
76 samla dina lån och spara tusenlappar
Samla lån Bli skuldfri snabbt genom att samla dina lån
Flera dyra lån och krediter? Tung rygga med höga ränteavgifter? Vi hjälper dig att bli skuldfri!
460 Days ReEngage Loans
Samla lån Vanliga misstag många gör när de samlar sina lån
Ingen kan ha missat att samla lån är ett hett ämne som oftast lyfts av jämförelsetjänster. I marknadskampanjer på tv, på ...