Privatekonomi

Kronofogden, skulder och chans till lån

2019-10-22
betala skuld lapp på borde med penna.

Om du har fått en skuld hos Kronofogden kan det vara besvärligt att få ett lån. Du kan även få svårigheter att få en lägenhet eller köpa något på avbetalning. Din kreditvärdighet försämras när du får en skuld hos Kronofogden och anmärkningen ligger kvar i tre år för privatpersoner och fem år för företagare.

Vad händer om jag har en skuld hos Kronofogden?

Om du olyckligt nog har hamnat hos Kronofogden så står du inför en tuff situation de närmsta åren framöver. Oavsett om du har misskött din ekonomi eller haft otur där din ekonomi inte gått ihop av beklagliga orsaker, så måste du ordna upp din skuld för att kunna ha ett fullt fungerande liv i framtiden.

Avbetalningsplan

När ditt ärende gått så långt som till Kronofogden är det dags att agera och den enda som kan lösa problemet är du själv.Vanligtvis börjar processen med att får du hem ett brev där du informeras om din obetalda skuld och att Kronofogden fått i uppdrag att driva in den skulden.
Huvudregeln är att du ska betala tillbaka din skuld direkt när den hamnat hos Kronofogden och på kravet som du får hemskickat uppges alltid en sista betalningsdag. Kan du endast betala en mindre del av skulden så får du göra en delbetalning vilket minskar din skuld och visar god betalningsvilja. Delbetalningen räknas dock inte som en avbetalningsplan och om du inte kan betala mer än en delbetalning så startas en utredning om eventuell utmätning.

Kan du inte betala din skuld till Kronofogden?

Om du inte kan betala din skuld så startar Kronofogden en utredning för att se om de kan få tillbaka sina pengar genom utmätning. Använde du dig av en borgensmannär du tog ditt lån så kan Kronofogden välja att kräva tillbaka pengar från denne och detta är självklart inte en bra lösning. Försök ta ditt ansvar så fort som möjligt och välj, om det är genomförbart, att ta alla chanser för att betala tillbaka din skuld, utan att lägga det på din borgensman.

I många fall lämnas endast ett existensminimum på ett fåtal tusenlappar kvar på kontot.

Utmätningen går till på så sätt att Kronofogden först utreder om du har tillgångar som kan betala av din skuld. Dessa kan vara fordon, bostad och övrig egendom. Även pengar som skatteåterbäring, fondandelar och aktier räknas in i utmätningen och om du har otur så kan Kronofogden välja att beslagta en del av din inkomst varje månad till skulden. Utmätningen av lönen är ett tungt alternativ att leva med och i många fall lämnas endast ett existensminimum på ett fåtal tusenlappar kvar på kontot för att du ska kunna uppehålla ett enkelt leverne.

Utmätning av Kronofogden

Har du en skuld hos Kronofogden och kanske även råkat ut för utmätning av din lön, lär din inkomst vara relativt knaper. Då kan du lockas av möjligheten att ansöka om lån för att göra din vardag lite lättare och med tanke på att du redan är i en position där du betalar tillbaka för obetalda skulder, bör du vara medveten om följderna vid misskött ekonomi.

Få hjälp: kontakta budget- och skuldrådgivningen

Gör det smarta valet och ansök inte om lån när du har skuld hos Kronofogden. Kontakta istället budget- och skuldrådgivningen i din kommun för ekonomisk vägledning. Alla kommuner är skyldiga enligt lag att erbjuda en service där du kan få praktiska råd om hur du ska hantera och prioritera dina skulder på bästa sätt.

Går det att få ett lån trots skuld hos Kronofogden?

Om du har kvar en obetald skuld hos Kronofogden kommer du inte att få din låneansökan beviljad hos Zmarta. Vägen till en bättre ekonomi, enligt oss, är inte då att ta ett nytt lån utan att först ta itu med de skulder som redan finns, för att på så sätt skapa en bra ekonomisk grund att stå på. Det finns de som faktiskt godkänner lån även om du har skulder hos Kronofogden, men oftast handlar detta om långivare som specialiserar sig på så kallade snabblån och sms-lån. De här typerna av lån är sällan något som gynnar din ekonomi då räntan är hög och återbetalningstiden kort. Vi på Zmarta avråder därför alltid dig att ta snabblån och sms-lån.

Lån med medsökande

Ett sätt att få lån ändå skulle kunna vara att du använder dig av en medsökande. Vid lån med en medsökare – det kan vara allt från en släkting till en kompis – tittar långivarna på er gemensamma ekonomi. Med två som söker får ni större kreditvärdighet och långivaren kommer att känna sig mer säker på att få tillbaka sina pengar.

Lån med betalningsanmärkning

Om du har betalat av din skuld hos Kronofogden men har betalningsanmärkningen kvar, gäller andra regler än om du har kvar din skuld. Det är fortfarande möjligt att vissa långivare säger nej på grund av en betalningsanmärkning trots att du inte längre har någon skuld, men det finns också flertalet som faktiskt går med på att låna ut pengar till dig.
Alla långivare ser på din ekonomi i sin helhet. Den kanske ser helt annorlunda ut när du ansöker om lån än då du drog på dig betalningsanmärkningen vilket gör att du har betydligt bättre kreditvärdighet och möjligheter att betala av på ditt lån än tidigare.

Se över din ekonomi och gör en budget

Varje gång du funderar på att ta ett lån är det bra att göra en ordentlig budget där du går igenom din ekonomi för få en bra överblick över inkomster och utgifter, och framför allt för att kontrollera så att det finns utrymme att amortera på ett lån.
För att få fram vilka långivare som kan ge dig lån trots betalningsanmärkningar kan du fylla i din ansökan online på Zmarta. Vi tar då din ansökan vidare till olika samarbetspartners och får fram ett eller flera alternativ som passar dig. Tjänsten är kostnadsfri och du sparar massor av tid genom att låta oss sköta jobbet med att jämföra och få fram bra erbjudanden.

Läs även: Vad innebär en betalningsanmärkning?

Fler i samma kategori

Se alla
artikelbild_löneförhandling.png
Privatekonomi Så lyckas du med din löneförhandling
Vi hjälper dig med smarta tips som förbereder dig inför löneförhandlingen 2023.
Mobilskärm som visar Insplanet på Zmartas hemsida.
Privatekonomi Zmarta och Insplanet samlas under samma varumärke
Insplanets populära jämförelsetjänst av försäkringar har flyttat in under varumärket Zmarta.