Sparkonto – ränta, avgifter och insättningsgaranti

När du planerar för att skaffa dig ett sparande på ett sparkonto är det bra att ta reda på några olika saker. Detta för att du ska få villkor som passar dig, för att du ska få ett bra skydd för dina pengar och för att få en bra ränta så att pengarna kan växa på bästa sätt. Genom att skaffa ett sparkonto får du enkelt avkastning på dina pengar. Du får ränta på ditt sparkapital men behöver inte engagera dig på samma sätt som om du valt att spara i aktier och fonder.

Vilka faktorer påverkar ditt sparande?

Ränta

Du vill såklart ha så hög ränta som möjligt vid ett sparande, för att få så stor avkastning som möjligt på dina sparade slantar. Olika konton har olika ränta och beroende på om du väljer att ha fria uttag eller om du väljer att låsa dina pengar, kan räntan variera. Oftast får du högre ränta om du väljer att låsa pengarna under en period. Vill du ha fria uttag får du räkna med en lite lägre ränta, men räds inte att försöka förhandla upp den till den bästa sparräntan du kan.

Avgifter

De flesta banker tar inte ut någon kostnad för att du ska få öppna ett sparkonto. Om du däremot har valt att låsa dina pengar eller valt uttag X antal gånger per år och sedan överskrider dessa, får du oftast betala en summa för ditt nästa uttag.

Insättningsgaranti

Insättningsgarantin innebär att om banken som du sparar i exempelvis skulle gå i konkurs så har du ändå kvar dina pengar och kan få ut dessa. Det är Riksgälden (statens finansförvaltning) som står ansvarig för insättningsgarantin och oftast betalas pengarna ut inom cirka 20 arbetsdagar från att insättningsgarantin träder i kraft. Detta är inget som du behöver ansöka om utan det sker per automatik.

Insättningsgaranti är alltså ett skydd för dina pengar, där anslutna banker betalar en avgift som finansierar systemet. Systemet infördes i Sverige 1996 men finns även i andra länder, både inom och utanför EU.

Håll koll på hur mycket pengar som täcks

Det kan vara bra att veta att det finns ett tak på insättningsgarantin. Belopp över 100 000 euro täcks inte. Inte heller fonder eller aktier täcks av insättningsgarantin. Däremot kan du ha konton hos flera olika banker och därmed omfattas av insättningsgarantin för flera sparkonton.

Insättningsgaranti är ett skydd för dina pengar, där banker betalar en avgift som finansierar systemet.

Skillnaden mellan att ha ett sparande som täcks av insättningsgarantin gentemot det som inte täcks, är krasst att du troligtvis får en högre ränta på sparkontot som inte täcks av insättningsgarantin, medan du istället vet att dina pengar är skyddade om du väljer ett med insättningsgaranti.

Senaste artiklar

Spartips

Fem sista-minuten-tips för smartare julshopping

För många blir jullklappsinköpen ett jobbigt moment som stjäl både tid och ork från sådant som egentligen är viktigare. Vi har samlat fem sista-minuten-tips till dig som vill minska julklappsstressen och hålla kostnaderna nere i jul.

Spartips

Obligationer

Det är inte så krångligt som det verkar. Med obligationer, alltså. Har du någon gång lånat pengar? I så fall är du på god väg till att förstå vad det handlar om. För faktum är att även företag, banker och till och med regeringen behöver låna en slant ibland och vem skulle vilja låna ut sina hårt förvärvade pengar utan att få något tillbaka? Exakt, och det är här obligationer kommer in i bilden.

Spartips

Pensionssparande

Undviker du att kolla i det orangea kuvertet? Tänker du att det där med pensionen ändå kommer att lösa sig där framme, i en grumlig framtid? Se till att brygga för en säker pension och få det liv du önskar – även som pensionär.

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar