Glad kvinna framför en sjö som pratar om att samla lån och krediter

Låna med lägst ränta

Jämför dina lån

Menade du ?
 • Fler än 30 långivare
 • 1 kreditupplysning

Låna pengar smart – därför bör du jämföra innan du lånar

Genom att jämföra olika lån och långivare ökar dina chanser att hitta det bästa lånet, med de mest förmånliga villkoren och den lägsta räntan.

När en långivare bestämmer vilken ränta de ska ge dig på ditt banklån ser de till olika faktorer för att bedöma din ekonomi och hur troligt det är att du ska kunna betala tillbaka lånet. Exempel på faktorer som bedöms är:

 • Din inkomst
 • Din ålder
 • Din boendeform
 • Om du har tidigare skulder, samt hur stora de är
 • Om du har betalningsanmärkningar
 • Om du har gjort många kreditupplysningar

Alla långivare bedömer ungefär samma faktorer, men varje faktor får olika stor betydelse och påverkar deras bedömning olika mycket. Därför skiljer sig räntorna och erbjudandena du kan få av olika långivare trots att du anger samma uppgifter.

Genom att jämföra låneerbjudanden från flera olika långivare kan du spara tusenlappar genom att hitta lånet med lägst ränta. När du jämför och ansöker om lån via Zmarta görs dessutom bara en kreditupplysning, istället för att varje potentiell långivare ska ta en egen kreditupplysning på dig, vilket är positivt för din kreditvärdighet.

Förutom att spara pengar sparar du även tid genom att vi på Zmarta tar in låneerbjudanden från flera olika långivare åt dig utan att du själv behöver kontakta varje långivare.

Våra olika lånejämförelser

Hos oss kan du jämföra flera olika sorters lån. Läs om de olika lånejämförelserna Zmarta erbjuder nedan:

Privatlån
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som en privatperson tar för att köpa något eller samla sina andra lån. Jämför och ansök om privatlån för att exempelvis renovera hemma, göra resan du alltid drömt om, bekosta ditt bröllop eller till nästan vad du vill.

Samla lån
Slå ihop flera smålån och krediter till ett större lån. Du får både bättre överblick och mer pengar över genom att samla dina mindre lån till ett större. Jämför och samla dina lån.

Billån
Vill du köpa din drömbil men behöver ett lån för att kunna uppfylla drömmen? Jämför billån hos oss och hitta det mest förmånliga lånet för just dig.

Bolån
Behöver du låna pengar för att köpa en bostad? Jämför bolån för att få bästa möjliga ränta. Testa ditt befintliga bolån för att se om det är bra eller ansök om lånelöfte och ett nytt bolån direkt.

Få den lägsta räntan på ditt lån

Det är med räntan du betalar för ditt lån. Att låna pengar är precis som att köpa en tv eller en bil, du vill ha den bästa möjliga varan till det lägsta möjliga pris. Att låna pengar kostar sällan direkt vid ansökan om lånet, men du betalar sedan för ditt lån med räntan. Därför är ett lån med låg ränta guld värt.

Genom att jämföra olika lån och olika långivare kan du vara säker på att du tecknar ditt lån med lägst ränta. Men det är tidskrävande att själv jämföra lån och räntor. Låt därför oss på Zmarta hjälpa dig, vi jämför fler än 30 långivare för att du ska hitta lånet med den lägsta räntan.

Vad påverkar räntan du får?

Räntan på ditt lån är baserad på hur stor risk långivaren bedömer att det är att låna ut pengar till dig. Risken bedöms efter hur troligt det är att du kan betala tillbaka pengarna du lånar. Bedömningen görs på din kreditvärdighet och din betalningsförmåga, alltså bedöms bland annat dina skulder, dina tidigare krediter och din inkomst. Bedömer långivaren att det är en stor risk att du inte kan betala tillbaka lånet får du en högre ränta, eller blir nekad att låna pengar, medan en lägre risk innebär en lägre ränta. Dock har olika banker och långivare som tidigare nämnt olika sätt att bedöma risk och riskfaktorer. Det innebär att du kan få väldigt olika räntor från olika långivare – just därför lönar det sig alltid att jämföra lån och räntor.

Observera att din kreditvärdighet påverkas av hur många kreditupplysningar du tar på kort tid. Skulle du själv jämföra flera olika långivare genom att kontakta varje långivare själv så tas en kreditupplysning för varje långivare. Detta påverkar din kreditvärdighet negativt då det ses som en riskfaktor, vilket i sin tur kan påverka hur hög ränta du får. Använd därför en tjänst som Zmarta för att jämföra lån, det görs då endast en kreditupplysning.

Låna pengar utan säkerhet

Att ta ett lån utan säkerhet låter kanske läskigt, men det är egentligen inget konstigt alls. Ett vanligt privatlån är oftast ett lån utan säkerhet, eller ett så kallat blancolån.

När du lånar pengar utan säkerhet innebär det att du inte har egendom, som exempelvis en lägenhet, att sätta som pant för lånet. Vid bolån brukar man nämligen ange bostaden som säkerhet, vilket innebär att du pantsätter din bostad. Om du inte kan betala tillbaka ditt lån står din bostad som säkerhet och banken eller långivaren kan få tillbaka sina utlånade pengar genom att sälja din bostad.

När du tar ett lån utan säkerhet kan du låna till i princip vad som helst. Vanliga konsumtionslån såsom lån till renovering, resor eller saker är alltid lån utan säkerhet. För att du ska kunna låna pengar utan säkerhet bedöms din förmåga att betala tillbaka lånet, vilket avgör om du får teckna lånet och vilken ränta du får.

Så här fungerar låneansökan hos Zmarta

Ansök om lån och få pengarna utbetalade – fem enkla steg

1. Du fyller i låneansökan online eller ringer någon av våra erfarna och trevliga handläggare
Hur mycket behöver du låna?
Börja med att fylla i hur mycket du vill låna och önskad återbetalningstid.

Personuppgifter
Ditt namn, personnummer, e-mailadress osv. Här kan du också lägga till eventuell medsökande.

2. Vi tar en kreditupplysning
När vi har fått in din ansökan gör vi en kreditupplysning hos UC. Det fiffiga är att endast en kreditupplysning registreras, trots att din ansökan skickas till flera banker.

Övriga uppgifter
Boendeuppgifter
Bor du i hyreslägenhet, bostadsrätt, eller villa? För att långivaren ska få en så korrekt bild som möjligt över din ekonomi så behöver vi veta hur din boendesituation ser ut, t. ex. om du bor i en hyresrätt eller villa och hur mycket detta kostar dig varje månad.

Anställning
Heltids-, deltids-, prov- eller tillsvidareanställning – din anställningsform är med och avgör dina lånevillkor. Har du ingen tillsvidareanställning (fast anställning) är det toppen om du istället har en medsökande, det ökar dina chanser att få lånet.

3. Din ansökan skickas vidare till fler än 30 banker och långivare
Vissa lämnar besked direkt, andra gör det manuellt och då kan det ta lite längre tid.

4. Du får svar från bankerna
Du meddelas via sms när första låneerbjudandet kommer in. Det första erbjudandet kan du få i telefonen redan en minut efter att du skickat in din ansökan. När alla banker har svarat skickar vi ytterligare ett sms. Du kan också följa processen på Mina sidor och se när bankernas svar trillar in.

Bankerna kan ge dig fyra möjliga svar:

Ansökan beviljad
Banken lånar gärna ut pengar till dig utan förbehåll.

Ansökan beviljad med komplettering
Banken lånar gärna ut till dig förutsatt att du lämnar in kompletterande uppgifter. Komplettering kan exempelvis vara:

 • Dina tre senaste lönespecifikationer
 • Arbetsgivarintyg
 • Balans- och resultaträkning om du är egenföretagare

Ansökan bearbetas
Banken arbetar med din ansökan. En del banker behandlar låneansökningar manuellt, då kan det ta längre tid innan du får svar.

Avslag på ansökan
Om bankerna anser att din ekonomi inte är tillräckligt stark för att klara av extra utgift i form av ett lån, får du avslag på din ansökan.

5. Utbetalning
Om du inte behöver komplettera din ansökan och signerar avtalet med BankID så fort du bestämt dig för ett erbjudande så kan du ha pengarna på kontot redan samma dag. Vissa banker kräver e-signering, men de flesta kör både med papper eller elektroniskt signering.

Kostar det något att låna pengar genom Zmarta?

Nej! Det är helt kostnadsfritt för dig att ansöka om lån och låna pengar genom Zmarta. Du får dessutom exakt samma villkor och räntor som om du hade gått direkt till varje enskild bank eller långivare.

Vem kan söka lån genom Zmarta?

Det finns vissa grundkrav du måste uppnå för att kunna söka lån genom Zmarta:

 • Du ska vara minst 18 år gammal.
 • Du måste ha en årsinkomst över 100 000 kr.
 • Du får inte ha obetalda skulder hos kronofogden.

Uppfyller du dessa krav är det fritt fram att ansöka om lån via oss!

Vanliga frågor och svar om att låna pengar

Hur får jag lägre ränta?
Räntan sätts alltid individuellt och baseras på lånebeloppet, din återbetalningsförmåga och om du har några befintliga skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto lägre ränta får du generellt. En medsökande kan också öka dina möjligheter till en bättre ränta, större lånebelopp samt bättre lånevillkor. En medsökande kan vara vem som helst som står dig nära; din sambo, syster eller bästa vän. Den medsökande tar delat ansvar för lånet och ger därför långivaren en extra säkerhet vilket kan ge en bättre ränta.
Får jag bara en kreditupplysning?
Ja! Trots att vi jämför över 30 olika långivare görs bara en kreditupplysning på dig som söker lån. I vanliga fall vill varje långivare göra en kreditupplysning, men fördelen med att jämföra lån hos Zmarta är att det endast görs en kreditupplysning.
Hur lång tid tar det innan pengarna betalas ut?
I bästa fall kan du få pengarna utbetalda till ditt konto redan samma dag. Vissa banker och långivare tar lite längre tid på sig, då kan det ta uppemot 3-5 bankdagar innan pengarna finns på ditt konto.
Vad krävs för att låna pengar genom Zmarta?
Det krävs att du är minst 18 år gammal, har en årsinkomst på minst 100 000 kr och att du inte ha några obetalda skulder hos kronofogden.
Kan jag låna pengar med betalningsanmärkning?
Ja, det görs en manuell bedömning av din ekonomi och du kan ha möjlighet att låna pengar trots betalningsanmärkning. Exempelvis kan du låna pengar trots en betalningsanmärkning om din ekonomi och förmåga att betala tillbaka lånet bedöms som tillräcklig.
Hur mycket kan jag låna?
Genom oss på Zmarta kan du låna upp till 600 000 kronor.
Kan jag återbetala lånet i förtid?
Ja! Om du skulle få pengar över och vilja betala tillbaka lånet i förtid kan du absolut göra det. Du kontaktar då din långivare eller bank för att bena ut detaljerna.
Hur flyttar jag ett lån?
Att flytta lån innebär egentligen att du tecknar ett nytt lån för att betala av ditt nuvarande lån. Vanligen flyttar man sitt lån för att få bättre lånevillkor, exempelvis en lägre ränta eller månadskostnad, på det nya lånet. Exempelvis kan man flytta sina privatlån till sitt bolån eller slå ihop flera mindre privatlån till ett samlat större lån med bättre ränta. Att jämföra olika lån och flytta sina sämre lån till ett bättre är alltid en bra idé!

Andra smarta tjänster

Kan vi hjälpa dig göra din ekonomi smartare på fler sätt? Kolla själv!
Artboard 1

Sänk ditt elpris

 • Jämför alla Sveriges elbolag
 • Garanterat bäst elpris
 • Byt avtal på några minuter
Artboard 1

Hitta rätt bilförsäkring

 • Jämför kostnadsfritt
 • Byt försäkring snabbt och enkelt
 • Spara tusenlappar varje år

Artiklar om lån

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt