Tio fördelar med ett kreditkort

1. Bonussystem

De allra flesta kreditkort har något slags bonussystem som gör att du tjänar på att använda kortet när du gör dina inköp. En eller annan förmån med andra ord. Det kan vara att du samlar poäng varje gång du handlar eller att du får “cashback”. Med kreditkort kan du få någon procent av dina köp tillbaka i form av billigare uppgradering till hotell eller flyg och det finns till och med kreditkort där du får tillbaka i rena kontanter (cashback). Nu snackar vi fördelar! Du handlar något – som du ändå hade tänkt köpa – och får något extra. Varför kreditkortsbolagen erbjuder sådana bonusar är helt enkelt för att du ska välja att skaffa kreditkort hos just dem.

2. Reseförsäkring

Nästa fördel är att många har reseförsäkring och avbeställningsskydd när du använder kreditkortet till att köpa resan. Det extra reseskyddet kan innebära att du har ett avbeställningsskydd där du kan få tillbaka pengarna ifall du vill avboka resan. Reseförsäkringen kan också fungera som en extra säkerhet ifall flygbolaget mot förmodan skulle gå i konkurs – om resan då är betald med kreditkort ger det extra reseskyddet dig en större klagorätt och möjlighet att kräva tillbaka pengarna. Bonus på alla inköp och extra reseskydd… Ah, hur fint låter inte det?

3. Utgifter i jobbet

Gör du en hel del utlägg i jobbet? De allra flesta företag har någon form av betalningslösning med kreditkort åt de medarbetare som gör inköp i tjänsten. Det är en förutsättning för att du ska slippa ligga ute med summor och vanligtvis samarbetar företagen med ett visst kreditkortsbolag eller bank där du som anställd får ett kreditkort i form av ett företagskort. Undersök vad som gäller på just din arbetsplats och se över möjligheten att få ett kreditkort på företaget för utgifter i tjänsten.  

4. Överblick på alla dina utgifter

När du handlar med kreditkort får du hem en faktura med ett förfallodatum. Många kreditkortsbolag erbjuder även möjligheten att betala via autogiro så att beloppet dras automatiskt från ditt konto ett visst datum. Det är också vanligt att du själv får styra när beloppet ska dras och möjligheten att flytta och ändra detta datum. Precis som med en vanlig räkning alltså!

5. Samla dina största inköp

Kylen gick sönder och du måste köpa nya vinterdäck… Vissa månader har man fler utgifter än andra. Så är det för oss alla och du är inte sämre för det. Känslan av att ha för mycket månad kvar och för lite på kontot är inte ovanligt, så visst vore det angenämt då ifall det gick att fördela utgifterna till nästa månad? "Ja, det vore härligt", säger du vilket bryggar till en helt naturlig övergång till denna femte fördel med kreditkort. Har du ett ett sådant kan du nämligen fördela utgifter till nästa månad eller samla dina större inköp.

6. Sammanställning

När du handlar med kreditkortet får du hem en faktura som du kan välja att betala när det passar bättre. Det faktum att du varje månad får en sammanställning där du kan se dina utgifter ger dig en unik överblick över din privatekonomi vilket är en stor fördel med kreditkort och något du inte kan få om du exempelvis betalar kontant.

7. Säkerhet på resan

Hallå, gick kyparen i väg med ditt kort? Höll inte hon expediten kortet lite väl länge under disken? Var det där knipsande ljudet en mobilkamera? Skaffa kreditkort så slipper du all oro och ångest kring betalning på semestern. Ska du utomlands eller handla med en annan valuta är kreditkortet och just säkerheten som följer en enorm fördel. För hur kul är det att ständigt behöva oroa sig för kortbedrägeri när vill koppla av? Om ditt kort skimmas, kort och kod stjäls eller valfri hemskhet inträffar kommer det inte bara att förstöra semesterupplevelsen – risken är stor att du blir av med alla dina pengar. Använder du istället ett kreditkort när du flyger och far så slipper du oroa dig! 

8. Livboj

Du råkar bita snett på den hårda knäcken och vips går en plomb sönder. Ljudet som uppstår är inte bara ljudet av tand mot karamell utan ljudet av… Dyrt. När något oförutsett händer där du till exempel måste få tandläkarbehandling, hunden hamnar akut hos veterinären eller bilen går sönder är kreditkortet en bra lösning och kanske till och med en räddare i nöden. Kreditkortet blir en säkerhet i plånboken för oförutsedda utgifter. För det är just det – oförutsedda utgifter kan dyka upp när som helst. Förutom övriga fördelar som säkerhet och flexibilitet kan kortet även fungera som en livlina.

9. Undvik kontantuttag

Vill du slippa fläkta runt med massa kontanter i en midjeväska och skicka misstänksamma blickar till alla inom en tvåmetersradie? På resan är kreditkortet ett snabbt och smidigt sätt att låna pengar av sig själv. Dessutom tar de flesta banker ut en avgift när du tar ut pengar från bankomaten och som du vet kostar det pengar att växla. Har du istället ett kreditkort som betalningslösning slipper du onödig avgift för kontantuttag, bära runt på massa kontanter och risken att bli utsatt för bedrägeri i anslutning till bankomaten.

10. Större klagorätt

Många kreditkort innebär att du får reseförsäkring och avbokningsskydd. Det innebär att får du en större klagorätt än med ett vanligt kontokort. Avbeställningsskyddet är extra intressant eftersom det är något som inte ingår i hemförsäkringen som annars täcker mycket annat. Vissa kreditkort har riktigt förmånliga reseförsäkringar som omfattar allt från ersättning vid sjukdom, resestartskydd, ifall du skulle missa anslutningsflyg eller få försenat bagage. Värt att nämna är att vissa kreditkort inte ger några ersättningar i samband med sjukdom eller läkarvård.

Artiklar om lån

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt