Samla lån och krediter

Vi hjälper dig samla dina lån och krediter så att du kan få en lägre månadskostnad.

 • Lån på upp till 600 000 kr
 • Jämför fler än 30 långivare
 • Endast en kreditupplysning
 • Enkel ansökan på några minuter

Hitta lånet med lägst ränta

 • Fler än 30 långivare
 • 1 kreditupplysning
 • Kostnadsfritt
250 000 kr
2 291 kr*

*Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.65 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.86 %, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.). Räntor 2020-01-17.

Individuell ränta 2,95–29,90 % (effektiv ränta 2,99–34,36 %). Återbet. tid 1-20 år.

4,7 av 5 baserat på 1 761 omdömen
Johan säger:

Smidig handläggning av låneansökan, bra service och återkoppling. Nöjd!

20 februari 2020
Läs fler omdömen

Vad innebär det att samla lån?

Att samla lån när man har flera smålån och krediter kan verka motsägelsefullt eftersom det i praktiken går ut på att ta ett nytt lån med ett minst lika högt lånebelopp. Det är lätt att ifrågasätta om det verkligen är smart att ta ett nytt lån när man redan spenderar mer pengar än man vill på lån varje månad. Men låt oss ta det från början.

Det stämmer att du tecknar ett nytt lån när du samlar dina lån och att ditt nya lån måste motsvara totalbeloppet på alla dina tidigare lån och krediter sammanlagt. Fördelen med ditt nya samlade lån är dock att du bara betalar av ett lån istället för flera små så fort du använt ditt nya lån för att lösa dina mindre lån och krediter. På så vis har du framgångsrikt samlat dina lån och fått både bättre överblick över ett lån istället för flera såväl som ett förhoppningsvis billigare och förmånligare lån som kostar dig mindre varje månad.

Här kan du kostnadsfritt jämföra och samla lån.

Spara pengar genom att samla dina lån

Det kanske inte känns så kul att ta ett nytt, möjligtvis större, lån för att bli av med dina lån och krediter. Men målet är att ditt nya större lån ska minska din totala kostnad, både per månad och under hela återbetalningstiden. Låt oss förklara med ett exempel:

Josefin har tre olika lån:

 • Ett konsumtionslån som togs inför en renovering i samband med flytt, 35 000 kr.
 • En kreditkortsskuld som uppkom inför en resa till Barcelona och sedan har vuxit ytterligare på grund av shopping, 30 000 kr.
 • Ett lån som togs i samband med köp av en begagnad bil, 125 000 kr.

Lån 1 - Konsumtionslån 35 000 kr

 • Återbetalningstid: 2 år
 • Nominell ränta: 9,95 %
 • Aviavgift: 25 kr
 • Effektiv ränta: 12,12 %
 • Månadskostnad: 1639 kr
 • Totalt: 39 342 kr

Lån 2 - Kreditkort 30 000 kr

 • Återbetalningstid: 1 år
 • Nominell ränta: 7,95 %
 • Aviavgift: 25 kr
 • Effektiv ränta: 10,20 %
 • Månadskostnad: 2634 kr
 • Totalt: 31 608 kr

Lån 3 - Billån 125 000 kr

 • Återbetalningstid: 7 år
 • Nominell ränta: 7,50 %
 • Aviavgift: 25 kr
 • Effektiv ränta: 8,20%
 • Månadskostnad: 1942 kr
 • Totalt: 163 152 kr

Total kostnad för de tre lånen inkl. ränta och aviavgifter: 234 102 kronor

Vid samling av lån:

 • Lånebelopp: 190 000 kr
 • Nominell ränta: 5,77 %
 • Aviavgift: 0 kr
 • Återbetalningstid: 5 år
 • Effektiv ränta: 5,92%
 • Månadskostnad: 3653 kr
 • Totalt: 219 177 kr

Josefin har totalt 190 000 kr i skuld och betalar idag 6 215 kr varje månad för de tre lånen. Genom att samla sina lån skulle hon istället få en månadskostnad på 3653 kronor, vilket innebär en minskning med 2 562 kr varje månad. Hurra för det! Den totala kostnaden för hennes tre lån blev tidigare 234 102 kronor. Tack vare lånesamligen blir den nya totalsumman 219 177 kronor och Josefin har alltså sparat totalt 14 925 kronor. Dessutom är hon skuldfri redan efter 5 år.

Genom att jämföra låneerbjudanden från flera olika långivare och banker kan du välja det lån som ger dig lägst ränta och bäst villkor. Det nya lånet kostar dig alltså mindre pengar genom att ha en lägre ränta och genom att du slipper uppläggningsavgifter och aviavgifter för flera lån. Dessutom har du bättre överblick genom att bara få en faktura i månaden från en långivare istället för flera olika fakturor från flera olika långivare.

Hur gör jag för att samla mina lån?

1. Inventera dina lån
Börja med att ta fram alla avier för dina nuvarande lån och krediter och kolla vad du har för ränta och villkor idag.

2. Räkna ihop lånen
När du vill samla dina lån måste du nämligen ansöka om ett nytt, större lån som motsvarar summan av dina befintliga lån och krediter.

3. Jämför och hitta ett bättre lån
Dags att jämföra bankernas erbjudanden! Fyll i en låneansökan online. Här anger du totalbeloppet av dina lån.

4. Skicka in din ansökan
Skicka in din ansökan och vänta. De första bankerna kan skicka sina svar redan efter några minuter, medan andra behöver lite längre tid på sig.

5. Välj ett bättre lån och spara pengar
När du fått svar från alla banker kan du enkelt se om det lönar sig för sig att samla dina lån. Det gör det oftast, men om du redan har fördelaktig ränta och bra villkor för lånet är det inte säkert att du behöver samla dina lån just nu. I så fall kan du avvakta och göra ett nytt försök när dina ekonomiska förutsättningar ändras.

Ansök om att samla lån här.

Är du inte övertygad än? Därför ska du samla dina lån!

Sänk räntan

Ett stort lån innebär ofta att du får en lägre ränta än om du har flera mindre, vilket i sin tur minskar både månadskostnaden och den totala summan du kommer behöva betala för lånet.
Var noga med att jämföra olika långivare för att få bästa möjliga räntan. Se även över olika återbetalningstider. Väljer du att betala tillbaka under kort tid blir det en större börda för din privatekonomi varje månad då lånet ska betalas. Väljer du istället en längre återbetalningstid så att din ekonomi inte påverkas lika hårt, då bör du räkna ut vad lånet kommer att kosta allt som allt då det är återbetalat – ju längre återbetalningstid, desto högre blir den totala räntekostnaden.

Slipp aviavgifter

Du slipper betala aviavgifter för varje enskilt lån. Eftersom du bara har ett enda lån behöver du bara betala en aviavgift. Ett tips är att kolla om du kan få e-faktura istället eller om du kan betala via autogiro, på det viset kan du slippa aviavgiften helt och hållet. Betalning via autogiro minskar också risken för att du ska missa någon betalning och dra på dig onödiga påminnelseavgifter.

Få bort uppläggningsavgiften

Flera smålån innebär att du måste betala uppläggningsuppgift för varje enskilt lån och det kan bli en riktigt dyr historia om du har många lån. Ett lån betyder en uppläggningsavgift och mer pengar i din ficka.

Betala av lånet fortare
Pengarna du sparar varje månad kan du använda till att betala av lånet fortare och ju snabbare lånet betas av, desto lägre blir totalkostnaden. För hur man än vänder och vrider på det så ska lånet betalas tillbaka och ju förr det sker, desto bättre är det för din ekonomi.

Få bättre överblick

En annan stor fördel med att samla lånen är att du lättare kan få överblick över din ekonomi. Bättre överblick innebär kontroll och minskar risken för att för att du ska hamna i ekonomisk knipa.

Minska risken för missade betalningar

Med ett lån istället för flera blir det betydligt enklare för dig att hålla koll på hur mycket du ska betala varje månad. Det blir också mindre att hålla reda på och därför lättare för dig att komma ihåg att betala i tid.

Långsiktig lånesanering

Genom att bara ha ett enda lån visar du banken att du har en mer stabil ekonomi och det kan ge dig möjlighet att lägga om lånet igen och då med ännu bättre lånevillkor. Skulle du dessutom ha en medsökande är det troligt att ni tillsammans kan få ännu lägre låneränta.

Mindre allvarliga konsekvenser om du inte kan betala

Om du av någon anledning inte kan betala ditt lån en månad skulle det inte få lika stora konsekvenser som om du skulle ha flera lån. Det är såklart aldrig bra att missa en betalning, men det är ännu värre att missa flera. Dessutom är det mycket lättare att be om eventuellt uppskov hos en enda bank än att behöva kontakta flera.

Spara och låt pengarna växa

Pengarna du sparar på sänkt ränta och lägre kostnader kan du med fördel sätta in i ett buffertsparande. Man brukar säga att ett lyckosamt sparande är på omkring två månadslöner. Det kan låta som ganska mycket pengar, men det är en rimlig summa för att du ska kunna känna dig lugn även om något oförutsett skulle inträffa.

Sparande finns i flera olika former och det finns mängder av olika sparkonton, fonder och aktier att placera pengarna i. Det man bör göra här är att jämföra olika sparformer online för att på ett enkelt sätta hitta den form som passar en själv allra bäst. När man väl skaffat ett sparande är det roligt att se hur det växer för varje månad och att man kommer närmare sitt mål, även om det kan dröja ett tag innan man är helt framme.

På många sätt kan dessutom ett sparande vara en nödvändig push för att man ska tvingas dra in på onödiga utgifter och köp man egentligen inte behöver göra.

Samla lån med betalningsanmärkningar

Att samla lån när man har en betalningsanmärkning kan bli problematiskt. Du måste nämligen ta ett nytt lån, vilket ofta är svårt när man har en betalningsanmärkning – men inte omöjligt!

När du fått en skuld hos Kronofogden registreras en betalningsanmärkning som stannar kvar i Kronofogdens register i tre år. Under dessa tre år kommer du ha stora svårigheter med att ingå i avtal som berör bland annat lån, hyresavtal, avbetalningar och abonnemang.

Vissa långivare och kreditbolag kan bevilja dig ett lån trots din anmärkning hos Kronofogden men det är ofta till hutlösa räntor och kostnader som inte ens är värda lånet. En annan konsekvens blir att du fortsätter den onda spiralen och minskar din kreditvärdighet ännu mer.

Vi rekommenderar dig inte att ta ett nytt lån om du redan har en betalningsanmärkning, men det är inte fel att ansöka om att samla lån trots betalningsanmärkning. Det går alltså att ansöka om att samla lån trots betalningsanmärkning, så länge skulden hos Kronofogdemyndigheten är betald. Om skulden fortfarande är obetald kan vi tyvärr inte hjälpa dig.

Vanliga frågor och svar om att samla lån

Går det samla lån utan fast anställning?

Ja absolut, du kan samla lån så länge du kan visa upp någon form av mer eller mindre säker inkomst. De flesta banker och långivare kräver någon form av säker inkomst för att godkänna ett nytt lån, även om du ska samla ihop tidigare lån och krediter. Tillsvidareanställning är ett exempel på fast inkomst, men även exempelvis pension, sjuklön och föräldrapenning räknas som det. Därför kan du ansöka om att samla lån utan fast jobb, så länge du har någon slags fast inkomst. Långivaren vill se att du säkert kan betala tillbaka ett lån och därför är det viktigt att du kan visa upp en stabil ekonomi. Därför blir du nekad att samla lån när du saknar fast inkomst – du kommer helt enkelt att bli nekad att ta ett nytt lån. Har du en medsökande ökar dina chanser att få lånet beviljat. När två ansöker tillsammans finns det dessutom möjlighet att få låna ett högre lånebelopp till en lägre ränta.

Går det att samla lån trots många förfrågningar med dålig kreditvärdighet?

Ja, du kan samla lån trots att du redan gjort flera förfrågningar och har en låg kreditvärdighet. Men sämre kreditvärdighet och många förfrågningar om lån där det gjorts en kreditupplysning (UC) gör att du får sämre chanser och förutsättningar att få ett lån beviljat, samt ökar risken för att du ska få en högre ränta. Din kreditvärdighet påverkas negativt när det görs för många kreditförfrågningar för din del. Och din kreditvärdighet påverkar både hur benägna långivare är att låna ut pengar till dig, samt vilken ränta och vilka villkor du kan få på ett lån. Just därför rekommenderar vi att använda en tjänst som Zmarta som jämför flera olika långivare – men där det endast görs en kreditupplysning.

Tips för att samla lån

SamlaLan_Jamfor

Jämför för bäst alternativ

Ta hjälp av en låneförmedlare när du vill jämföra bankernas villkor så slipper du själv kontakta flera olika banker.

SamlaLan02

En UC = bättre kreditscore

När du tar hjälp av en låneförmedlare görs bara en enda UC (kreditupplysning), vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas negativt.

SamlaLan03

Samla lån – få pengar över

När du samlar dina smålån i ett större lån kan du ofta få lägre ränta och lägre ränta innebär mer pengar över varje månad till sånt som är roligt.

Budgettips

Budget ikoner 01

Minimera dina utgifter

Inkomsterna är, i alla fall på kort sikt, svårare att påverka än utgifterna. Det är alltså dina utgifter du i första hand ska försöka jobba på att minska om du vill få mer pengar över.

Budget ikoner 02

Ladda ner en budgetmall

Att regelbundet använda en budgetmall eller en mobilapp som exempelvis Tink tar väldigt lite tid, men hjälper dig hålla koll på dina återkommande utgifter så att du kan behålla kontrollen över din ekonomi. Och kontroll hjälper dig att spara pengar.

Budget ikoner 03

Samla dina lån till ett enda

Har du flera lån hos olika kreditgivare är låneomläggning smart. Du slipper avi- och uppläggningsavgifter för varje enskilt lån, får lägre ränta och längre återbetalningstid.

Några tips

Samla lån

Skuldsanering – allt du behöver veta

Om du inte kan betala av dina skulder så kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. När du ansöker om skuldsanering måste du kunna uppvisa att du inte kan betala delar av eller hela din skuld på flera år och om Kronofogden godkänner din ansökan erbjuds du en avbetalningsplan på fem år samtidigt som du får leva på existensminimum.

Inga artiklar hittades

Chatta med oss!