Vad innebär ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som tas hos en bank eller långivare, som exempelvis kan gå till en ny bil, en resa, till att renovera huset eller till någon annan större utgift som för tillfället inte kan täckas genom sparkapital. Ett privatlån kan du oftast få utan att långivaren kräver någon säkerhet för lånet.

Privatlån för att sänka månadskostnaden

Andra gånger använder man ett privatlån för att lösa andra lån och krediter. Genom att samla lån och krediter på ett och samma lån blir både räntan och månadskostnaden lägre.

Ofta vill långivaren ha uppgifter såsom ålder, årsinkomst och information kring om du har någon betalningsanmärkning, innan du beviljas ett lån. Privatlånet kallas även för blancolån och många långivare beviljar lån upp till 350 000–600 000 kronor.

Privatlån eller blancolån

Privatlån och blancolån är samma sak. Förr var det vanligare att det kallades för blancolån men idag benämns det istället som privatlån för att det ska vara tydligare för både långivare och låntagare. Ett privatlån är alltså ett blancolån som privatpersoner kan ta utan säkerhet eller borgensman.

Vad ett privatlån kan användas till

Det är just det som är fördelen med ett privatlån/blancolån; att långivaren inte behöver någon säkerhet för ditt lån och därmed inte behöver veta vad du ska låna pengarna till. Du kan alltså låna till precis vad du vill. Som vi nämnt ovan handlar lånen ofta om bilköp, renovering i bostaden, en resa eller att man vill samla lån och krediter.

Nästan alla har möjlighet att få ett privatlån.

Återbetalning av privatlån

Hur stor summa du lånar beror såklart på vad du ska låna till och beroende på summan kan man välja olika återbetalningstider. Det kan vara bra att tänka på att om du väljer en längre återbetalningstid blir visserligen månadssumman lägre, men i och med en längre räntetid blir lånet i det stora hela dyrare än om du väljer kortare återbetalningstid.

Det är en bra idé att göra en budget och räkna på vilken summa du kan avvara till lånet varje månad, dels så att du inte väljer för hög summa och får svårigheter att betala varje månad, men också för att se om du har möjlighet att betala större del på lånet än vad du kanske valt att göra.

Vem kan få ett privatlån?

Nästan alla har möjlighet att få ett privatlån. Även om du har en betalningsanmärkning finns det möjligheter att långivare kan godkänna din ansökan. Om du däremot fortfarande har en skuld hos Kronofogden blir det betydligt svårare. Då kan det vara så att du behöver hjälp av en borgensman för att få igenom lånet.

Långivaren grundar bland annat beslutet på din månadsinkomst, din ekonomi i stort och tittar också på om du har övriga krediter och betalningsanmärkningar.

Hitta lånet med lägst ränta

  • 30 långivare
  • 1 kreditupplysning
  • Kostnadsfritt
250 000 kr
2 173 kr
Ränteexempel:

Annuitetslån 14 år, 250 000:-, rörlig ränta 5,77% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 5,92%, tot. belopp 364 993:-, kostnad 2 173:-/mån (168 avbet.).

Individuell ränta 2,95–29,5 % (effektiv ränta 2,99–33,83 %). Återbet. tid 1-18 år.

Artiklar om lån

Privatlån

Privatlån utan fast anställning

Det kan vara svårt att ansöka om privatlån när du inte har en fast anställning. På Zmarta vill vi ge alla chansen att uppfylla sina drömmar och därför samarbetar vi med flera olika långivare som kan erbjuda dig privatlån – utan krav på att du ha en fast anställning.

Privatlån

Blancolån utan kreditupplysning (UC)

Blancolånet passar dig som vill låna pengar utan att behöva lämna säkerhet för lånet. Själva blancolånet har samma innebörd som ett privatlån där man inte behöver lämna någon säkerhet för lånet som exempelvis vid ett bostads- eller bilköp.

Privatlån

Låna till båt

Dags att åka till sjöss? Drömmer du om att köpa båt så behöver du med största sannolikhet ansöka om ett båtlån då båtar, nya som begagnade, är ganska dyra. Låna till båt med blancolån och upplev det härliga kluckandet längs relingen när du åker mot solnedgången.

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar