Ta lån med minusränta

Få betalt för att låna pengar? Det låter för bra för att vara sant och ja, tyvärr så används begreppet ”minusränta” bara vid inlåning. Lär dig hur den negativa räntan påverkar dig!

Vad innebär en negativ ränta?

Minusränta, eller negativ ränta, betyder att räntesatsen sätts under noll. När man har pengar i ett bankkonto är man van vid att få ränta på dessa. Ifall banken då erbjuder en negativ ränta kommer det istället att kosta pengar att ha pengarna placerade där, vilket är motsatsen till vad ränta normalt innebär. Syftet är att stimulera ekonomin genom att få banker att låna ut mer pengar och privatpersoner att konsumera mer.

Minusränta i praktiken

I praktiken är det inte så att banken tar betalt för på pengarna du har där. Ifall de skulle göra det, skulle nog många hellre välja att ha pengarna i madrassen eller spargrisen istället för hos banken. Hur en negativ ränta för bankerna påverkar privatpersoner går inte att säga exakt. Det går bara att konstatera att minusränta innebär extra kostnader för bankerna att tillhandahålla kapital – en kostnad som eventuellt täcks upp av andra kostnader.

Negativ ränta – historiskt i Sverige

En negativ ränta innebär att bankerna måste betala för att ha pengarna i Riksbanken.
I Sverige införde Riksbanken minusränta under 2015 vilket var första gången i svensk penninghistorik som en negativ ränta infördes. I februari 2016 sänktes räntan ytterligare. Tanken bakom sänkningen är att få bankerna att låna ut mer pengar och på så vis få fart på ekonomin.

Artiklar om lån

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt