Glad kvinna framför en sjö som pratar om att samla lån och krediter

Ansök & jämför billån

Låna upp till 600 000 kr

Menade du ?
 • Upp till 35 långivare
 • 1 kreditupplysning hos UC
4,6 av 5 baserat på 3 338 omdömen
Sandra Valett säger:

Fick bra hjälp med olika lån.

6 december 2021
Läs fler omdömen

Kort om billån

 • Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet.
 • Jämför billån från upp till 35 långivare samtidigt.
 • Endast en kreditupplysning hos UC.
 • Låna till hela kostnaden av bilen.
 • Köp ny eller begagnad bil.

Låna för att köpa bil

Kanske är det frihetskänslan som gör det, känslan att bara kunna gasa på och köra hur långt som helst. Mot nya äventyr! Att köpa bil är i alla fall något alldeles särskilt. Gratis är det dock inte och många behöver ta ett billån för att kunna dra ut på vägarna.

Vad är ett billån?

Ett traditionellt billån är ett lån där bilen lämnas som säkerhet.

Den som tar ett billån måste vara beredd att betala en relativt stor del av bilen kontant, enligt lag måste man själv kunna hosta upp minst 20 procent av köpesumman. Det är också vanligt att långivaren ställer som krav att bilen måste köpas hos en auktoriserad återförsäljare.

Om du inte har pengar till kontantinsatsen har du, via Zmarta, möjlighet att låna hela summan, utan någon säkerhet.

Räkna på billån

Innan du tar ett billån är det viktigt att du räknar på vad den faktiska kostnaden blir. Annars är risken att du tar ett lån som du får svårt att betala.

Annuitetsamortering eller rak amortering
Vill du ha annuitetsamortering eller rak amortering? Annuitetsamortering innebär att du betalar samma månadskostnad hela låneperioden. Med rak amortering är månadskostnaden högre i början och lägre i slutet. Vilket alternativ passar dig bäst?

Effektiv ränta
När du räknar på billån måste du ha koll på effektiv ränta. Det är totala kostnaden för lån. Förutom nominell ränta inkluderar effektiv ränta även uppläggnings- och aviavgifter samt övriga avgifter. Den effektiva räntan hittar du ofta i det finstilta.

Jämför effektiv ränta för att se vad billån egentligen kostar!

Fast eller rörlig ränta
För bil- och privatlån är rörlig ränta mer vanligt än fast ränta. Det innebär att du inte är bunden till en fast ränta under en bindningstid. Billån med fast ränta är mindre flexibla och du måste betala ränteskillnadsersättning om du vill lösa lånet i förtid.

Avbetalningstid
Tänk efter noga när du väljer avbetalningstid för billån. Vilken avbetalningstid du väljer är nämligen lika avgörande som hur hög eller låg ränta ditt billån har. Ju längre avbetalningstid desto högre kostnad. Välj därför så kort avbetalningstid som möjligt.

OBS: Om du tar ett billån får bilen vara max 12-15 år vid slutbetalning.

Kort avbetalningstid rekommenderas av två anledningar. Förutom att kostnaden blir lägre riskerar du inte åka på ett restvärde - det vill säga att lånet är större än bilens värde. Därför är det viktigt att anpassa avbetalningstid efter värdeminskning.

Avdragsrätt på räntekostnad
När du räknar på ditt billån ska du komma ihåg avdragsrätten. Räntekostnader upp till 100 000 kronor är nämligen avdragsgillt med 30 % per år i deklarationen. Lån med högre ränta kan därför bli billigare än lån med lägre ränta beroende på avgifter.

Privatlån för bilköp

Behöver du en ny bil, men saknar pengar till kontantinsatsen? Genom att ta ett privatlån via Zmarta har du möjlighet att låna hela summan, utan någon säkerhet. Det innebär att du inte behöver ha pengar till kontantinsatsen, utan kan låna upp till 100 procent av bilens värde.

Det är din ekonomi som avgör vilken ränta du får när du tar privatlån för bilköp. Ju bättre förutsättningar att sköta månadsbetalningarna, desto lägre ränta kan långivaren erbjuda.

Precis som när du behöver låna till andra köp, gäller det att du jämför lån när du vill ha hjälp med finansieringen av ditt bilköp. När du ansöker om lån via Zmarta jämför vi kostnadsfritt upp till 35 långivare för att hitta lånet med bäst villkor.

 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Jämför upp till 35 långivare
 • Enkel ansökan på några minuter

Funderar du på att ta ett privatlån för att köpa bil?

Lån trots betalningsanmärkning

Är du på väg att köpa ny bil, men har en betalningsanmärkning som du är rädd kan komma mellan dig och köpet?

Om du vill ta lån trots betalningsanmärkning är det viktigt att du kan visa att din ekonomi är stabil idag, långivaren vill alltså se att du klarar av att betala på ett nytt lån. Känner du att du har kontroll över din ekonomi idag hjälper vi dig gärna med att hitta ett fördelaktigt privatlån till ditt bilköp.

Däremot kan du inte få ett lån beviljat om du fortfarande har en skuld hos Kronofogden.

Öka din kreditvärdighet

Det finns saker du kan göra för att påverka kostnaden för ditt billån. Om du ökar din kreditvärdighet får du lägre ränta. Du kan öka din kreditvärdighet på två sätt - dels genom att samla lån och dels genom att undvika många kreditupplysningar.

Samla lån
Du kan sänka din månadskostnad genom att samla lån. Om du samlar lån till ett större kan banken erbjuda dig lägre ränta. Det innebär att din månadskostnad blir lägre vilket är positivt för din kreditvärdighet när du ska ansöka om billån.

Undvik kreditupplysningar
Varje gång du ansöker om lån gör långivaren en kreditupplysning. Ju fler kreditupplysningar desto sämre för din kreditvärdighet. Därför ska du inte ansöka om lån du inte kan få. Ett bättre alternativ är att kontakta en låneförmedlare.

  Tips vid billån

  BIL LAN buy used-01
  Köp begagnat

  Det sägs ofta att det är en ren förlustaffär att köpa en ny bil och visst, efter fem år har mer än halva bilens värde försvunnit. Du kan dock lura systemet lite genom att köpa en begagnad bil som inte är så gammal. Du får alltså en relativt ny bil, men slipper den stora värdeminskningen som annars sker så fort du rullar ut från parkeringen hos bilhandlaren.

  BIL LAN bargain REV
  Pruta

  Börja med att pruta ner priset och när du känner att det tar stopp, pruta lite till.

  BIL LAN extra gadgets REV
  Se till att få med dig prylar på köpet

  När du inte kommer längre med prutandet, försök istället att få med så mycket extraprylar på köpet som du kan. Det kan till exempel röra sig om olika tillval såsom navigationssystem, backsensor eller ljudsystem. Vinterdäck och däckförvaring är andra saker som en duktig förhandlare ibland kan lyckas få med sig utan att betala en krona extra.

  BIL LAN costs-01
  Räkna med både löpande och oförutsedda kostnader

  Det är inte direkt billigt att vara bilägare, det tillkommer en mängd utgifter man kanske inte riktigt tänker på när man köper sin första bil. Lägg till kostnad för försäkring, service, besiktning och fordonsskatt när du räknar på hur mycket bilen kommer att kosta att äga. \n\nDin ekonomi kan plötsligt förändras, se till att det finns utrymme i din ekonomi så att du klarar oförutsedda händelser.

  BIL LAN split payment REV
  Delbetalning istället för lån

  De flesta bilhandlare erbjuder avbetalning, vilket kan vara förmånligt för dig som kund. Det gäller dock att ha full koll på eventuella kostnader som kan tillkomma, som till exempel avi- och uppläggningsavgifter som i slutändan kan göra att bilen blir mycket dyrare än ursprungspriset. Ett tips är att hålla ögonen öppna för kampanjer, det händer att man som kund kan få en riktigt bra deal med räntefri betalning vid nybilsköp.

  Artiklar om lån

  Inga artiklar hittades

  Chatta med oss! Chatt