Privatlån

Här är det vanligast att låna till bröllop under pandemiåret 2021

2021-08-26 Jesper Lindius
Här är det vanligast att låna till bröllop 2021

Flertalet var de par som fick boka om bröllopet när pandemin satte stopp för bröllopet för andra året i rad. Olika restriktioner satte stopp för större bröllop och påfrestningar med att jobba hemma och vara nära på varandra dag in och dag ut fick istället fler par att gå skilda vägar. Det finns dock även de par som upplevde att pandemin stärkte deras band ytterligare och som valde att ta på sig vigselringen istället för att ta av sig den. 

2020 kom att ha det lägst antalet giftermål i Sverige på nästan 20 år. Att 2020 inte var ett bröllopsår råder det inga tvivel om visar även statistik från Zmarta. Intresset för att låna till bröllop låg på höga nivåer under början av 2020, nivåer som till och med kom att passera 2019. Intresset för att låna till bröllop kom att pika i februari för att sedan falla till rekordlåga nivåer under maj och juni 2020. Vanligtvis är maj och juni de mest populära månaderna att gifta sig, efter dem kommer juli och augusti som är de absolut vanligaste månaderna att gifta sig.

Statistiken visar att bröllopen är på väg tillbaka 2021

Med drygt ett och ett halvt år med pandemi är det många brudpar som har skjutit på sina bröllop, med förhoppningen om att corona ska vara förbi och lättare restriktioner ska träda i kraft under 2021.

På regeringens hemsida kan vi läsa att: “Privata sammankomster: Regeringen har även beslutat om att höja det tillåtna deltagartaket i lokaler, utrymmen och områden som hyrs ut till privata sammankomster från och med den 1 juli. En sådan lokal eller område kan hyras ut till högst 50 personer. *Publicerad: 28 juni 2021, gäller från 1 juli. (Viktigt är att själv se efter vilka restriktioner som gäller).*

Efter att restriktionerna lättades 1 juli 2021 hittade fler par nya sätt att gifta sig på och för att de som väntat på ett större bröllop ser det nu ut som att det kanske kan bli verklighet i år.

Tabell över antal lån till bröllop genom åren.

Som statistiken ovan visar är intresset för att låna till bröllop på väg till nivåer som vi hade innan pandemin. Statistiken visar också att intresset för bröllop till och med var högre i början av 2020 jämfört med 2019, för att sedan dala neråt från och med februari för att sedan nå bottennivåer under maj 2020. I maj 2020 var intresset för att låna till bröllop mycket lågt, -37 % jämfört med samma period 2019.

Här är det vanligast att låna till bröllop 2021:

 1. Göteborg

 2. Malmö

 3. Södertälje

 4. Spånga

Vanligast att låna till bröllop 2020:

 1. Göteborg

 2. Malmö

 3. Helsingborg

 4. Södertälje

Som vi kan se i tabellerna ovan så toppar Göteborg listan bägge åren, det är bara för position 3 respektive 4 där vi kan se en förändring. Södertälje klättrar från en fjärdeplats 2020 till en tredjeplats, och Helsingborg trillar ur listan och ersätts istället med Spånga.

Coronapandemin sätter spår

Förbudet mot större sammanslutningar gör att många tvingas att ställa in eller flytta på bröllopet. Pandemin har satt sina spår när de kommer till storlek på bröllop, något som syns inte minst på att snittbelopp som lånas har sjunkit. Enligt statistik från Zmarta lånade brudparen i snitt 54 000 kronor i Malmö under första halvan av 2021, under samma period 2020 låg snittet på hela 200 000 kronor, vilket är en minskning med -73 %. De som lånar mest är Södertäljeborna som lånar hela 158 000 kronor i snitt för att genomföra sitt bröllop, vilket är en bit över 97 600 kronor som är ett snitt för vad man lånar till sitt bröllop i Sverige.

Här lånar man högst snittbelopp 2021:

Lista, vanligast att låna till bröllop 2021

Här lånar man högst snittbelopp 2021:

 1. Södertälje 158 000 kr

 2. Göteborg 142 000 kr

 3. Malmö 54 000 kr

 4. Spånga 53 000 kr

Här lånar man högst snittbelopp 2020:

 1. Södertälje 233 000 kr

 2. Malmö 200 000 kr

 3. Helsingborg 112 000 kr

 4. Göteborg 83 000 kr

Att gifta sig är ingen billig affär

År 2016 kostade det genomsnittliga bröllopet 54 000 kronor och inte sällan stannar summan på sexsiffriga belopp. Samtidigt lägger mer än hälften av alla som gifter sig mindre än 10 000 kronor, så skillnaderna är stora. Varför tror du att det är så, Caroline Wedberg, säljchef på Zmarta? – Det går inte att dra några slutsatser. Kanske är det fler i de mindre orterna som vill slå på stort, kanske har de mindre disponibelt kapital att röra sig med. Eller så är det bara en slump.

Vanligare att yngre lånar till bröllopet

De flesta som lånar pengar till bröllopet är 21–30 år enligt Zmartas statistik. Att jämföra med Zmartas snittkund som är 40 år. – De flesta som gifter sig är yngre, och är man ung har man inte haft så många år i arbetslivet och många gånger därför en lägre inkomst. Det kan också vara så att den här gruppen är mer öppen för att jämföra olika lånealternativ med hjälp av jämförelsetjänster, säger Caroline.

Planera, jämför och spara pengar på bröllopet

Är det något speciellt man bör tänka på när det gäller att finansiera sitt bröllop?

Citat om budget för bröllop

– Gör upp en budget för hur just ert drömbröllop ska se ut. Titta noggrant på kostnader och jämför allt som ni lägger era pengar på för att hitta prisvärda alternativ. Vi på Zmarta tycker ju om att jämföra och vill aldrig att någon ska betala mer än nödvändigt oavsett vad det gäller. Med en bra planering lånar man inte mer än man behöver, vilket är bra.

2021 kan vara ett bra år om du väljer att låna för att delvis finansiera ditt bröllop. Den effektiva snitträntan har minskat med -8.65 % jämfört med samma period föregående år. Men gå inte bara till en bank utan se istället till att fråga fler än 35 långivare. Med hjälp av Zmartas tjänst får du svar från upp till 35 stycken långivare och du kan därefter själv välja vilken ränta och villkor som passar dig bäst.

Fler i samma kategori

Se alla
Zmarta betyg
Privatlån Betyget från 2 300 kunder: ”Utmärkt”
Vi är stolta över att vår jämförelsetjänst får höga betyg när kunderna får säga sitt.
Här är det vanligast att låna till bröllop 2021
Privatlån Här är det vanligast att låna till bröllop under pandemiåret 2021
Bröllopen har börjat komma igång igen efter pandemin. Läs mer om vart det är vanligast att låna till bröllop.
Man som tittar i kikare
Privatlån Smart tips: Så hittar du rätt i lånedjungeln – och får bästa lånevillkoret bland upp till 35 kreditgivare
Att snabbt kunna låna pengar kan vara räddningen om det uppstår oväntade utgifter. Marknaden i dag är översvämmad av kre ...