Företagslån

Företagslån: för- och nackdelar

2022-06-29 Tone Westerholm
Hitta rätt företagslån för dig med Zmarta!

Är det dags att göra din företagsidé till verklighet? Har du redan ett företag och är sugen på att utveckla det vidare, med nya tjänster eller produkter? När det kommer till finansieringen finns det olika vägar att gå när du vill starta upp något nytt eller expandera en befintlig verksamhet. I den här artikeln jämför vi företagslån med andra finansieringsmöjligheter och tittar på fördelar och nackdelar med att låna till ditt företag.

Olika finansieringsmöjligheter till ditt företag

Det kan finnas olika anledningar till att du behöver låna pengar till ditt företag. En vanlig situation är att du behöver extra finansiell hjälp när du ska starta upp det. Du har kommit på en bra affärsidé, arbetat fram en affärsplan och är redo att förverkliga din dröm. Men hur ska du finansiera det hela? Som företagsägare kan du få gå in med en stor del eget kapital till en början. Men om du inte har tillräckligt med egna pengar att lägga på ett startkapital, finns det några olika alternativ. Du kan använda dig av:

  • Riskkapital

  • Affärsänglar

  • Offentlig finansiering

  • Crowdfunding

  • Företagslån

I den här artikeln fokuserar vi främst på företagslån, men för att kunna se fördelarna med företagslån kan det vara bra att ha koll på de andra alternativen.

Riskkapital

Med riskkapital menas att någon investerar i ditt företag i utbyte mot en del av bolaget. Både privatpersoner och företag kan erbjuda riskkapital, och kallas då riskkapitalister. Som man hör på namnet är investeringen riskfylld. Den görs ofta i nystartade företag med stor potential. Målet för riskkapitalisten är att sälja sin del av bolaget efter en viss tid, och då förhoppningsvis med vinst. Riskkapital placeras vanligen bara i aktiebolag.

Affärsänglar

Affärsänglar är privatpersoner som kan välja att satsa pengar på ditt företag. Det rör sig ofta om mindre summor än riskkapitalister kan erbjuda, men det innebär också att processen kan gå snabbare. En affärsängel har personlig erfarenhet av företagande och den aktuella branschen och kan hjälpa dig med kontakter och viktig kunskap. Affärsänglar kan sägas vara ett komplement till riskkapital och blir även de ägare av en del av företaget.

Offentlig finansiering

Du kan även ansöka om offentlig finansiering för ditt företag. Vissa myndigheter erbjuder bidrag för att starta eller utveckla företag. Ditt företag måste uppfylla en rad kriterier för att bli aktuellt för bidrag, och det gäller att just ditt företag blir utvalt bland många andra sökande.

Crowdfunding

Crowdfunding är en investeringsform som har blivit allt mer populär på senare tid. Kort sagt innebär crowdfunding att många individer bidrar med en liten summa var för att hjälpa dig med ditt projekt eller företag. Du presenterar din idé på en crowdfunding-webbplats och försöker få tillräckligt många människor intresserade, vilket kan vara en utmaning.

Nu när vi har gått igenom olika typer av externt kapital, är det dags att titta närmare på företagslån.

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är som ett privatlån fast större. Det rör sig om en fast summa som du betalar av månadsvis under en förutbestämd period. Så länge företaget är aktivt och registrerat i Sverige, godkänner de flesta rådgivare alla typer av bolagsformer. Båda nya och etablerade verksamheter kan vara aktuella för lån. Den som ansöker ska ha en ledande position i företaget. Den största skillnaden mellan ett privatlån och ett företagslån är lånebeloppet, som kan vara avsevärt högre på ett företagslån.

Ett företagslån ger dig frihet

Den absolut största fördelen med ett företagslån är att du slipper ta in andra ägare i företaget. Om du använder dig av riskkapitalister eller affärsänglar, är du tvungen att lämna över en del av ägandet till dem. Du kan inte längre fatta beslut på egen hand, utan att först diskutera det med delägarna. Det kan uppstå konflikter mellan er om ni inte delar samma syn på företagets framtid. Om du istället tar ett företagslån bestämmer du själv hur pengarna ska fördelas. När lånet är avbetalat upphör också dina skyldigheter, vilket de inte gör om du har tagit in externt kapital.

En annan stor fördel med företagslån är att det går relativt snabbt att få tillgång till kapitalet. Det kan ta lång tid att hitta riskkapitalister eller affärsänglar, speciellt eftersom du vill vara säker på att de delar din företagsvision. Att försöka få offentlig finansiering kräver tid och en stor portion tur för att just ditt företag ska bli utvalt. Att crowdfunda företaget kan också vara en långdragen process. Du måste lägga mycket tid och energi på presentationen av din företagsidé och underhålla communityt av intressenter. Det är inte heller säkert att du lyckas få ihop tillräckligt med kapital.

En tredje fördel är att företagslån passar alla typer av företag. Det spelar ingen roll hur stort ditt företag är eller vilken bransch det rör sig om, så länge företaget har goda förutsättningar för en bra ekonomi.

Nackdelar med företagslån

Även om det finns många fördelar med ett företagslån, så finns det så klart vissa nackdelar.

En nackdel är att det kan vara svårt att få lån för att starta upp en helt ny verksamhet. Långivaren vill känna sig säkra på att du kan betala av lånet. Om företaget har varit igång ett tag kan du visa upp goda siffror för att lättare övertyga långivaren. Men om du har en väl genomtänkt, realistisk affärsplan och en detaljerad budget ökar dina chanser att ändå få lånet beviljat.

När du tar ett företagslån kan det hända att långivaren vill ha en säkerhet. Det vanligaste är att du som firmatecknare går i borgen för lånet. Det innebär att om ditt företag inte kan betala sina skulder, blir det du som borgensman som får ansvaret att betala.

Ett företagslån kostar företaget pengar i form av räntekostnader. Beroende på lånebeloppet kan det bli dyrt om du inte betalar av lånet relativt snabbt. Därför är det alltid en god idé att jämföra erbjudanden från olika långivare.

Sammanfattningsvis kan man säga att ett företagslån ger dig större frihet och snabbare tillgång till kapital, om du har en detaljerad affärsplan – och särskilt om du kan bevisa att det redan går bra för ditt företag. 

Jämför företagslån hos Zmarta

På Zmarta kan vi hjälpa dig att jämföra företagslån upp till 5 000 000 kronor från flera långivare samtidigt med bara en ansökan. Med vår jämförelsetjänst kan du hitta ett företagslån som passar just dig, snabbt och utan krångel. Dessutom tar vi bara en kreditupplysning. Zmart, eller hur?

Fler i samma kategori

Se alla
39 finansiering till ditt företag
Företagslån Tio tips när du ska starta eget företag
Går du i företagstankar? Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som ska starta eget.
39 finansiering till ditt företag
Företagslån Finansiera din tillväxt med rätt företagslån
Letar efter rätt finansiering för att öka tillväxten? Då kan ett företagslån vara svaret.
Företagslan tips
Företagslån Trender för småföretag 2022
Vad är trenderna för småföretag efter att ha tampats med en pandemi under två år? Qred går igenom trenderna.