Jämför sparkonton – hitta bästa kontot för ditt sparande

En viktig del i en välmående ekonomi är ett smart sparande. Här hos Zmarta kan du enkelt jämföra sparkonton, med och utan insättningsgaranti. Sen kan du välja ett konto med bra ränta och villkor så att du får ut maximalt av ditt sparande.

Vanliga frågor om sparande

 • Vad innebär insättningsgarantin?
  Insättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om banken eller kreditinstitutet där du sparar dina pengar går i konkurs. Garantin gäller kapital upp till 950 000 kronor.

  Banker och kreditinstitut som inte omfattas av insättningsgarantin erbjuder oftast högre ränta på sparkontot, men det är viktigt att veta att man som kund blir av med sina sparade pengar vid en eventuell konkurs.

 • Hur ofta kan jag sätta in och ta ut pengar?
  Det beror på vilken bank och vilken typ av konto du väljer, det finns en mängd olika alternativ när det gäller sparande. En del konton tillåter exempelvis endast en enda insättning, sedan är pengarna låsta under en viss period. Fördelen med ett sånt konto är att du kan får en högre ränta.

  Andra konton är anpassade efter personer som vill sätta in och ta ut pengar ofta och då kan räntan bli lägre. Fundera på vilken sparstil som passar dig. Kan du vara utan dina pengar en längre period eller vill du kunna ha fri tillgång till dem?

 • Kostar det att ta ut pengar från ett sparkonto?
  Det varierar mellan olika konton. Vill du kunna ta ut pengarna precis när du vill utan att betala avgifter bör du välja ett konto med fria uttag.
 • Vad är ett fasträntekonto med bindningstid?
  Ett konto där du under en viss period binder dina pengar till en fast ränta.
 • Kan jag dela sparkonto med en annan person?
  Hos en del banker är det möjligt att öppna gemensamt konto, andra tillåter bara individuellt sparande.
 • Vad menas med buffertsparande?
  Buffertsparande är en ekonomisk försäkring ifall något oväntat skulle inträffa som du behöver pengar till. Med en buffert kan du känna dig lite tryggare i vardagen. Hur mycket du bör spara beror bl a på din boendesituation, om du har barn och hur mycket du kan spara varje månad.
 • Vad betyder ränta-på-ränta?
  När du sparar pengar på ett konto får du ränta och pengarna växer. Efter ett år har alltså du mer pengar på kontot än när du började spara. Året efter får du ränta på både pengarna du satte in från början och den ränta ditt sparande har genererat. Så fortsätter det år efter år. Även en liten summa kan alltså växa sig stor, det gäller att ha lite tålamod bara.
Chatta med oss! Chatt