Så mycket kostar din försäkring

Ska du köpa något nytt som behöver en försäkring eller börjar det bli dags att se över dina existerande försäkringar? Då är det såklart intressant att få reda på hur mycket den nya försäkringen kommer att kosta. Vilket pris som just din försäkring hamnar på beror på flera olika faktorer, exempelvis vad det är du ska försäkra, vilken självrisknivå du väljer och vilken eventuell rabatt du kan få hos respektive försäkringsbolag samt om du har en eller flera försäkringar hos samma bolag.

Jämför alltid

Många av de försäkringar man har går att jämföra mellan olika försäkringsbolag, dels för att få fram det bästa priset, men även för att förstå vilka villkor som passar bäst för dig och din situation. Kom ihåg att om du har en existerande försäkring men vill hitta en annan är det viktigt att du kollar upp när huvudförfallodagen för din försäkring är. Detta för att undvika att försäkringen förlängs 12 månader per automatik. Om du skulle vilja byta försäkring innan huvudförfallodagen har passerat kan det hända att du får betala en avgift till försäkringsbolaget, i och med att du gått ur avtalet innan avtalad tid.

Olika försäkringspremier

Som ett exempel: Priset för en hemförsäkring påverkas bland annat av vilken typ av bostad du har, värdet på ditt lösöre, vilken eventuell säkerhetsutrustning bostaden är utrustad med samt vilket område du bor i. Bara för oss i Sverige kan det skilja flera tusen kronor per år, beroende på i vilken del avlandet man bor i. Oftast är det snäppet dyrare i våra större städer i och med att risken för skador är större jämfört med på lite mindre orter.

Ett annat exempel är bilförsäkringar där priserna kan variera kraftigt. Försäkringsbolagen har fri prissättning och därför kan priserna variera väldigt mycket från bolag till bolag. För bilförsäkringar är det bland annat av betydelse vilken ålder du som ägare/förare har, vilken bil du har och hur många mil du beräknas köra varje år.

Pris kontra villkor

Viktigt att tänka på, och kanske till och med ännu viktigare än priset i vissa fall, är att gå igenom vilka villkor som gäller för respektive försäkring. Hur mycket ligger självrisken på och vad gäller för åldersavdrag om något skulle gå sönder? En försäkring med passande villkor kan i slutändan bli både billigare och bättre för dig än den försäkring som vid första anblick kan verka ha det lägsta priset.

Vad baseras priset på?

Varje försäkringsbolag har i stort sett rätt att själva bestämma pris på sina försäkringar. I och med att det finns flera olika försäkringsbolag och därmed en relativt hög konkurrens, är du som konsument väl skyddad mot alldeles för högt satta priser. Försäkringsbolagen väljer även själva vilka villkor och kriterier som har betydelse för priset. Här kan det handla om allt från tidigare skador, bostadsort och hälsokontroller till bilmodell och vilket yrke du har.

Förhandla och jämför priser

Innan du tackar ja till ett nytt försäkringsavtal är det klokt att kika runt lite för att jämföra både priser och villkor. Får du ett erbjudande hos ett bolag kan du dessutom berätta om ditt erbjudande hos ett annat bolag, för att därmed pressa ned priset ytterligare. I vissa fall kan det löna sig att samla flera olika försäkringar hos ett och samma bolag, medan det i andra fall är bättre att ha olika försäkringsbolag för olika försäkringar. Om du väljer att samla dina olika försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan det dessutom bli enklare för dig att administrera dem, vilket kan vara en avgörande faktor om priserna du jämför är skapligt lika. Det viktigaste i slutändan är att du som konsument blir nöjd med både pris och villkor. Hos oss på Zmarta kan du enkelt jämföra priser och villkor mellan olika försäkringsbolag utan att behöva fylla i en massa krångliga papper och formulär, och utan att förbinda dig till något. Vad vänta du på? Jämför!

Bilförsäkring
Hemförsäkring

Jämför hemförsäkringar

  • Jämför flera försäkringsbolag samtidigt
  • Hitta bäst pris och villkor
  • Kostnadsfritt

Jämför bilförsäkringar

  • Jämför flera försäkringsbolag samtidigt
  • Hitta bäst pris och villkor
  • Kostnadsfritt

Om försäkring

Vad täcker hemförsäkring vid vattenskada?

Drabbas du av en vattenskada kan du få ersättning från din hemförsäkring. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller beroende på om du bor i bostadsrätt, hyresrätt eller villa.

Om försäkring

Rekordhögt intresse för inkomstförsäkringar: upp 224 % i mars 2020

Intresset för personförsäkringar har ökat lavinartat under kort tid. Det visar färsk statistik från jämförelsetjänsten och försäkringsförmedlaren Insplanet, som är en del av och står bakom försäkringstjänsterna på Zmarta. Insplanet ser även ett tydligt samband mellan det ökade intresset och coronavirusets framfart i Sverige. ”Osäkerheten inför framtiden gör att vi vill stärka tryggheten med försäkringar. Efter den senaste tidens rekordhöga varsel är det framförallt inkomstförsäkringar som våra användare visar ett starkt ökat intresse för”, berättar Tomas Jonson, VD för Insplanet

Om försäkring

Välj rätt försäkring – såhär ska du tänka

När du ska teckna en ny försäkring finns det en del saker man bör tänka på. Bland det viktigaste och bästa du som konsument kan göra är att jämföra de olika försäkringarna hos olika försäkringsbolag. En annan viktig del är att se vilka villkor som gäller för respektive försäkring samt att kolla upp priset ordentligt.

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar