Vad täcker bilförsäkringen egentligen?

Förhoppningsvis kommer du aldrig att ha behov för din bilförsäkring. Men när olyckan väl är framme blir frågan högaktuell - vad täcker min försäkring egentligen? Lugn bara Lugn. Zmarta ger dig svaret.

Trafikförsäkringen

Den obligatoriska trafikförsäkringen täcker kort och gott skador som du eventuellt orsakar andra i trafiken. Den ger alltså ersättning för personskador och skador som orsakats av dig på andra fordon. Trafikförsäkringen täcker inte skador där du är skyldig till skadan: Skulle du till exempel vara orsaken till en kollision täcker försäkringen skador på den andra bilen men inte på din egen bil.

Halvförsäkring

Det här är den vanligaste försäkringen i Sverige och komplementerar trafikförsäkringen genom att även täcka skador som drabbar den egna bilen. Halvförsäkringen täcker då till exempel maskinskador, brand, stöld, fönsterskador eller i fall du är i behov av räddning (till exempel bärgning) samt rättsskydd.

Helförsäkring

Den mest täckande bilförsäkringen är helförsäkringen. Har du helförsäkrat bilen så får du ersättning för skador som du har orsakat på din egen bil vilket, till skillnad från halvförsäkringen, även inkluderar vagnskador. Helförsäkringen ger dessutom ersättning vid skadegörelse.

Tilläggsförsäkring

Utöver grundskyddet (trafikförsäkringen) så kan du alltså komplettera med antingen en halv- eller helförsäkring. Därtill kan du välja att teckna en tilläggsförsäkring, beroende på hur ditt behov och bilanvändande ser ut. Är du beroende av din bil på så sätt att det skulle vara förödande ifall den behöver åka in på lagning? I så fall kan det vara smart att teckna en hyrbilsförsäkring som tillägg. Då täcker försäkringen kostnaden för hyrbil ifall din bil behöver repareras.

Jämför bilförsäkringar

  • Jämför flera försäkringsbolag samtidigt
  • Hitta bäst pris och villkor
  • Kostnadsfritt

Bilförsäkring

Billigast bilförsäkring

För att hitta det försäkringsbolag som erbjuder billigast lösning till din bil kan det vara bra att jämföra innan du väljer. Läs här hur Zmarta kan hjälpa dig!

Bilförsäkring

Bilförsäkring Renault

Stor, liten eller mittemellan – oavsett vilken Renault du kör så behöver du en försäkring som passar just dig och din bil. Spana in våra tips!

Bilförsäkring

Vad är viktigast i en bilförsäkring?

Funderar du över att byta försäkringslösning till din gamla vapendragare i garaget eller vill du försäkra varenda centimeter av en sprillans nya Audi? Zmarta hjälper dig att hitta rätt bilförsäkring!

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar