Vad täcker bilförsäkringen egentligen?

Förhoppningsvis kommer du aldrig att ha behov för din bilförsäkring. Men när olyckan väl är framme blir frågan högaktuell - vad täcker min försäkring egentligen? Lugn bara Lugn. Zmarta ger dig svaret.

Trafikförsäkringen

Den obligatoriska trafikförsäkringen täcker kort och gott skador som du eventuellt orsakar andra i trafiken. Den ger alltså ersättning för personskador och skador som orsakats av dig på andra fordon. Trafikförsäkringen täcker inte skador där du är skyldig till skadan: Skulle du till exempel vara orsaken till en kollision täcker försäkringen skador på den andra bilen men inte på din egen bil.

Halvförsäkring

Det här är den vanligaste försäkringen i Sverige och komplementerar trafikförsäkringen genom att även täcka skador som drabbar den egna bilen. Halvförsäkringen täcker då till exempel maskinskador, brand, stöld, fönsterskador eller i fall du är i behov av räddning (till exempel bärgning) samt rättsskydd.

Helförsäkring

Den mest täckande bilförsäkringen är helförsäkringen. Har du helförsäkrat bilen så får du ersättning för skador som du har orsakat på din egen bil vilket, till skillnad från halvförsäkringen, även inkluderar vagnskador. Helförsäkringen ger dessutom ersättning vid skadegörelse.

Tilläggsförsäkring

Utöver grundskyddet (trafikförsäkringen) så kan du alltså komplettera med antingen en halv- eller helförsäkring. Därtill kan du välja att teckna en tilläggsförsäkring, beroende på hur ditt behov och bilanvändande ser ut. Är du beroende av din bil på så sätt att det skulle vara förödande ifall den behöver åka in på lagning? I så fall kan det vara smart att teckna en hyrbilsförsäkring som tillägg. Då täcker försäkringen kostnaden för hyrbil ifall din bil behöver repareras.

Jämför bilförsäkringar

  • Jämför flera försäkringsbolag samtidigt
  • Hitta bäst pris och villkor
  • Kostnadsfritt

Bilförsäkring

Skall jag välja hel-, halv-, eller trafikförsäkring?

När du ska skaffa bilförsäkring märker du snabbt att det är mycket att ta ställning till. Hel-, halv eller trafikförsäkring? Zmarta hjälper dig att ta reda på vad som passar dig bäst.

Bilförsäkring

Bilförsäkring Peugeot

Peugeot finns i en mängd olika modeller som passar allt ifrån citybilisten till familjen som är i behov av en stor bil att åka bekvämt i längre sträckor. Oavsett modell så behöver du en försäkring som täcker upp om något oförutsett skulle inträffa. Här lotsar vi dig igenom de olika försäkringsvarianterna för att du lättare ska kunna göra rätt val. Häng på så drar vi!

Bilförsäkring

Bilförsäkring BMW

Snygg design, driftsäkerhet och fina köregenskaper – BMW tillverkar bilar med det där lilla extra. Oavsett modell så behöver du en försäkring som täcker upp om något oförutsett skulle inträffa. Klart att du ska ha den bästa försäkringen för din dyrgrip!

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar