Ska jag välja hel- eller halvförsäkring till min bil?

När du ska skaffa bilförsäkring märker du snabbt att det är mycket att ta ställning till. Hel-, halv eller trafikförsäkring? Zmarta hjälper dig att ta reda på vad som passar dig bäst.

Trafikförsäkringen – ett måste

Trafikförsäkringen kommer du inte undan – det är den obligatoriska delen av försäkringen som alla med ett motordrivet fordon måste ha. Den ger ersättning för personskador i trafiken och skador som orsakats av dig på andras bilar. Den täcker alltså skador som du eventuellt förorsakar andra i trafiken. Däremot täcker den inte skador som du själv orsakar på din bil.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen är den vanligaste bilförsäkringen i Sverige och är som en trafikförsäkring med plusmeny: samtidigt som den innehåller en vanlig trafikförsäkring täcker den även skador som drabbar ditt eget fordon. Du får till exempel ersättning vid brand, glasskador, stöld, rättsskydd, maskinskador och ifall du är i behov av räddning (till exempel bärgning).

Helförsäkring

Helförsäkringen är den mest täckande försäkringen där du, i tillägg till de försäkringsmoment som täcks via halvförsäkringen, även får ersättning vid skador som du själv har orsakat på din bil. Helförsäkringen täcker skador på karossen (vagnskador) samt ifall bilen blir utsatt för skadegörelse. Alla nya bilar som säljs i Sverige av svenska återförsäljare har automatiskt en helförsäkring inkluderad i halvförsäkringen. Det är en så kallad ”vagnskadegaranti” som gäller i tre år. De första tre åren efter att du köpt en ny bil i Sverige får du alltså en helförsäkring gratis när du tecknar en helförsäkring. Bra va?

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt