zmarta-jan-2021-mobile large WINTER

Jämför & byt till rätt bilförsäkring

Spara i genomsnitt 1 800 kr/år

Jämför & byt till rätt bilförsäkring

Spara i genomsnitt 1 800 kr/år

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Spara i snitt 1 800 kr per år
Trafikforsakring

Trafikförsäkring

Obligatorisk för alla fordon som rullar på de svenska vägarna. Ersätter personskador och skador på andras bilar.

HalvForsakring

Halvförsäkring

Innehåller samma skydd som trafikförsäkringen, men täcker dessutom somliga skador på din egen bil.

HelForsakring

Helförsäkring

Täcker även vagnskada och är ett komplett skydd för dig som tycker om att vara på den säkra sidan.

Hitta rätt bilförsäkring för ditt vrålåk

Med en bra bilförsäkring kan din bil rulla säkert i många år. Kolla in vår guide för att lära dig mer. Med rätt försäkring kan du känna dig trygg bakom ratten!

Ska jag välja hel, halv- eller trafikförsäkring?

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen kommer du inte undan – det är den obligatoriska delen av försäkringen som alla med ett motordrivet fordon måste ha. Den ger ersättning för personskador i trafiken och skador som du orsakat på andras bilar. Den täcker alltså skador som du eventuellt förorsakar andra i trafiken, men täcker inte skador som du själv orsakar på din bil. Har du bara en trafikförsäkring och orsakar en krock med ett annat fordon får du alltså ingen ersättning. Var krocken däremot den andra förarens fel får du ersättning från det fordonets trafikförsäkring.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen är den vanligaste bilförsäkringen i Sverige och är som en utökad trafikförsäkring. Den innehåller en vanlig trafikförsäkring, men täcker även skador som drabbar ditt eget fordon. Du kan exempelvis få ersättning för:

 • Brand
 • Glasskada
 • Stöld
 • Rättsskydd
 • Maskinskada
 • Bärgning

Helförsäkring

Helförsäkringen är den mest täckande försäkringen där du, i tillägg till de försäkringsmoment som täcks via halvförsäkringen, även får ersättning vid skador som du själv har orsakat på din bil. Helförsäkringen täcker skador på karossen (vagnskador) samt ifall bilen blir utsatt för skadegörelse. Alla bilar som säljs i Sverige av svenska återförsäljare har automatiskt en helförsäkring inkluderad i halvförsäkringen. Det är en så kallad ”vagnskadegaranti” som gäller i tre år. De första tre åren efter att du köpt en ny bil i Sverige får du alltså en helförsäkring gratis när du tecknar en halvförsäkring. Bra va?

Svårt att välja?

Det kan kännas snårigt att välja försäkring och den enda som kan svara på vilken försäkringsnivå som passar dig bäst är du själv. Vilken del av försäkringen tycker du är viktigast? För vissa är en låg självrisk (skydd mot stora oväntade utgifter) viktigt medan andra är ute efter en viss tilläggsförsäkring. Fundera över vad du vill att din bilförsäkring ska täcka och jämför sen priser här.

Teckna tilläggsförsäkring

Vill du ha ett extra skydd kan du teckna en tilläggsförsäkring för din bil. Men en tilläggsförsäkring kan du får ersättning för sånt som normalt inte ingår i trafik-, halv- och helförsäkringar. Det kan exempelvis vara:

Vägassistans
Med en vägassistansförsäkring får du hjälp om din bil får bensinstopp eller motorhaveri. Kan även innefatta ersättning för hyrbil och hotellövernattning.

Djurkollision
Reducering av självriskkostnaden vid viltkollision. För dig som ofta kör på vägar där det förekommer viltolyckor, skulle detta kunna löna sig.

Personskada
Tilläggsförsäkring som ger dig snabbare tillgång till sjukvård efter en olycka.

Hyrbilsförsäkring
Du kan får hjälp med hyrbil om din egen bil blir obrukbar på grund av stöld eller skada.

Parkeringsskada
Fickparkerar du ofta kan en försäkring mot parkeringsskada komma väl till pass. Den täcker självrisken om din stillastående bil skadas av en annan.

Jämför innan du gör ditt val

Innan du jämför olika bilförsäkringar kan det vara värt att fundera över vad som är viktigt för dig och vilket ekonomiskt skydd du behöver.
Ska du ha en halv- eller helförsäkring? Eller räcker det kanske med en trafikförsäkring? Finns det något tillägg som kan vara särskilt viktigt för dig? Vilka tillägg som erbjuds kan variera mellan olika försäkringsbolag, så innan du bestämmer dig för ett visst försäkringsbolag – se till så att de faktiskt erbjuder de tillägg du vill ha.

Genom att jämföra får du så mycket försäkring som möjligt för pengarna. För även om du har vissa krav på vad din försäkring täcker så vill du förmodligen även ha den billigast möjliga. Jämför och teckna bilförsäkring här.

Går det att påverka priset på bilförsäkringen?

De flesta som ska teckna en försäkring vill ha maximalt skydd till minimalt pris. Men hur tänker försäkringsbolagen egentligen och vad tar de hänsyn till när de prissätter sina olika bilförsäkringar?
Din ålder, hemadress och hur stöldbegärlig bilen är påverkar priset på din bilförsäkring. En del faktorer är alltså svåra, eller till och med omöjliga, att göra något åt. Det finns dock några saker som ger lägre pris hos de flesta försäkringsbolag:

Ökad säkerhet
Har din bil ett larm? Hur parkerar du på natten? Står din bil i ett garage på natten är det en stor fördel och kan ge dig ett bättre pris på försäkringen. Försäkringsbolagen belönar ökad säkerhet med sänkt premie.

Årliga körsträckan
Din körsträcka påverkar priset på försäkringen, ju längre du kör desto högre blir priset. Genom att låta bilen stå så ofta du bara kan är det möjligt att du kan minska kostnaden.

Skadefri körning
Genom att köra skadefritt en längre period visar du försäkringsbolaget att du är en lågriskförare. Låg risk för försäkringbolaget = lägre försäkringskostnad för dig.

Samla dina försäkringar
Många försäkringsbolag ger rabatt på försäkringspremien till kunder som har mer än en försäkring. Det kan alltså löna sig att samla hushållets alla försäkringar hos samma bolag.

Sist men inte minst…
Jämför priser! Sorry, nu tycker du kanske att vi är en smula tjatiga, men att ställa olika försäkringsbolag mot varandra och jämföra priser är faktiskt det smartaste du kan göra när det är dags att försäkra din bil.

Så här jämför du lättast bilförsäkringar:

 1. Fyll i formuläret snabbt och enkelt.
 2. Se dina priser och jämför försäkringar.
 3. Välj den försäkring som passar dig bäst.
 4. Grattis! Nu är din bil försäkrad och du kommer att få en bekräftelse på mailen.

Läs våra artiklar om bilförsäkring

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt