Parkeringsböter
Parkeringsböter är något som de flesta av oss har stött på någon gång i livet. Lär dig vad s...
Jämför och byt bilförsäkring enkelt och snabbt
Täcker även vagnskada och är ett komplett skydd för dig som tycker om att vara på den säkra sidan. Läs mer här!
Innehåller samma skydd som trafikförsäkringen, men täcker dessutom somliga skador på din egen bil. Läs mer här!
Obligatorisk för alla fordon som rullar på de svenska vägarna. Ersätter personskador och skador på andras bilar. Läs mer här!
Jämför priser och villkor från flera försäkringsbolag samtidigt.
Spara både tid och pengar på att jämföra försäkringar.
Välj mellan en trafik-, halv- eller helförsäkring.
Stärk skyddet ytterligare med en eller flera tilläggsförsäkringar.
Följ dessa steg för att teckna din nya bilförsäkring:
Jämför priser och villkor från flera försäkringsbolag.
Välj mellan trafik-, halv- eller helförsäkring.
Förstärk skyddet med tilläggsförsäkringar.
Teckna din försäkring online eller ring 08-51 000 000 för gratis hjälp.
Använd Zmartas jämförelsetjänst för att hitta den bästa försäkringen för dina behov.
En bilförsäkring kostar i genomsnitt 4 236 kronor om året, eller 353 kronor i månaden. Men priset varierar mycket beroende på flera olika faktorer, bland annat din ålder, bil och bostadsort. Dessa saker kan vara svåra att påverka, men det finns andra faktorer som är avgörande för priset som du faktiskt kan påverka.
Det finns flera olika faktorer som påverkar priset på bilförsäkringen:
Körsträcka
Ålder
Bilmärke
Bostadsort
Omfattning
Självrisknivå
Olyckshistorik
Vi går igenom dessa i mer detalj här för att hjälpa dig få reda på vad du själv kan göra för att få en så billig (och bra) bilförsäkring som möjligt.
Hur långt du förväntas köra under det kommande året påverkar priset på bilförsäkringen, i alla fall till viss del. Det beror på att försäkringsbolagen bedömer att risken för att en olycka kommer inträffa blir högre ju längre du kör.
Statistik visar att förare under 25 år löper större risk att drabbas av olyckor i trafiken, därför brukar försäkringsbolagen sätta ett högre pris på bilförsäkringen för unga förare. Är du en ung förare bör du därför jämföra din bilförsäkring när du blir äldre för att kunna få ner priset.
Vissa bilmärken kostar mer att laga och då blir även försäkringen dyrare. Har du en bil som är mer stöldbegärlig kan även det höja priset på försäkringen. Billigare bilar kostar därmed mindre att försäkra.
Var du bor och hur du bor kan också påverka priset på bilförsäkringen. Det beror på att vissa områden har högre olycks- och brottsstatistik än andra. Det är till exempel högre stöldrisk i en storstad än om du bor i glesbygd.
Din boendesituation avgör också hur du kan förvara bilen under natten. Kan du förvara bilen i ett låst garage minskar du risken för stöld och kan på så vis få ett lägre pris från vissa försäkringsbolag.
Det som påverkar priset allra mest är vilken omfattning du väljer på bilförsäkringen. Väljer du att bara teckna en trafikförsäkring kommer du billigast undan, medan en halv- och helförsäkring kostar mer. Väljer du att teckna en eller flera tilläggsförsäkringar höjer det såklart också priset på bilförsäkringen.
Det går att få ner priset på bilförsäkringen genom att välja en högre självrisk. Då betalar du en mindre kostnad för själva försäkringen, men om du behöver använda dig av den får du betala en högre självrisk.
När du tecknar en bilförsäkring brukar du få fylla i om du orsakat en trafikolycka de senaste 2 till 3 åren. Det beror på att försäkringsbolagen vill bedöma om du är en säker bilförare eller inte. Har du inte orsakat någon olycka brukar du få ett lägre pris, annars kan priset bli högre.
Utöver de här faktorerna beror skillnaderna i pris även på att försäkringsbolagen gör olika riskbedömningar och väljer att rikta in sig på olika målgrupper. Därför lönar det sig alltid att jämföra sin bilförsäkring.
Hos oss på Zmarta kan du jämföra priser och villkor från Sveriges försäkringsbolag och välja försäkringen som är bäst för just dig.
Det finns tre omfattningar på bilförsäkringen: trafikförsäkring, halvförsäkring (kallas även delkasko) och helförsäkring (kallas även vagnskada). Trafikförsäkringen är det lägsta skyddet och helförsäkringen det högsta. De tre omfattningarna bygger på varandra, så om du väljer en halvförsäkring ingår även en trafikförsäkring, och väljer du en helförsäkring ingår skydd från både trafik- och halvförsäkringen. Utöver dem kan du även välja att teckna olika tilläggsförsäkringar. Välj den omfattning som du tycker är bäst för dig och din bil.
Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag, så om du vill köra din bil i Sverige måste du ha en trafikförsäkring. Annars blir du i stället tvungen att betala en daglig straffavgift som väldigt snabbt blir betydligt dyrare än den dyraste bilförsäkringen. Den enda gången du inte behöver teckna en trafikförsäkring är om bilen är avställd i vägtrafikregistret (VTR).
Trafikförsäkringen ersätter skador på förare, passagerare och medtrafikanter samt skador på annans egendom – men inte skador på ditt eget fordon eller saker i ditt fordon. Syftet med försäkringen är att ingen som vistas i trafiken ska bli utan ersättning om olyckan är framme. Vill du ha en försäkring som ersätter skador på din egen bil måste du välja en halv- eller helförsäkring.
Halvförsäkringen ersätter vanligtvis brand-, glas- och maskinskador samt stöld. Det ingår också rättsskydd och räddning då du får hjälp med bärgning till närmaste verkstad om bilen får ett driftstopp. I många bilförsäkringar ingår det även ett allriskskydd.
Ersätter skador som uppstår genom brand, blixtnedslag eller explosion. Vissa bolag ersätter även skador på elektriska kablar genom kortslutning och följdskador.
Ersätter skador på bilrutor som krossats eller spruckit. Till exempel genom skadegörelse eller stenskott.
Ersätter kostnader för oförutsedda fel på vissa motordelar och elektronikdelar. Gäller oftast till dess att bilen är 8 år eller upp till ett visst antal mil.
Ersätter stöld eller tillgrepp av bilen samt vid försök till stöld eller tillgrepp.
Du får hjälp med bärgning av bilen till verkstad vid driftstopp på grund av exempelvis sjukdom, trafikolycka eller punktering. I vissa fall ingår även hemtransport av förare, passagerare och bagage.
Ersätter advokat- och rättegångskostnader vid vissa typer av tvister som är kopplade till det försäkrade fordonet.
Ersätter plötsliga och oförutsedda skador exempelvis vid skador på bilens inredning, förlust av nycklar och sanering av tank efter feltankning.
Helförsäkringen är den mest omfattande bilförsäkringen du kan köpa. I den ingår vagnskadeförsäkring utöver allt det som ingår i trafik- och halvförsäkringen. Vagnskadeförsäkringen ersätter skador på din bil efter en krock, olycka eller skador på bilens kaross, det som försäkringsbolagen kallar för “annan yttre händelse”.
I bilar som är max tre år ingår ofta vagnskadegaranti, vilket är samma sak som vagnskadeförsäkring. Det betyder att du inte behöver en helförsäkring om din bil är nyare än tre år*, utan du får samma skydd om du kompletterar med en halvförsäkring.
Ta reda på om din bil har vagnskadegaranti innan du köper en bilförsäkring.
Tilläggsförsäkringar låter dig skräddarsy bilförsäkringen, så att du får skyddet du vill ha. Du kan till exempel komplettera med tilläggen Hyrbil eller Vägassistans, så att du kan känna dig ännu tryggare med din bilförsäkring.
Tänk på att vad som ingår i bilförsäkringen och vilka tillägg som finns att välja mellan kan variera mellan olika försäkringsbolag. Det är värt att ha i åtanke när du jämför bilförsäkringar. När du jämför på Zmarta ser du vilka tilläggsförsäkringar som finns.
Exempel på tilläggsförsäkringar:
Med tillägget Hyrbil kan du få ersättning för kostnaden av en hyrbil om din bil måste repareras. Tillägget rekommenderas om du är beroende av din bil för att få vardagen att gå ihop och inte vill tvingas betala flera tusen kronor för en hyrbil.
I halv- och helförsäkringar ingår vanligtvis skydd om din bil blir stillastående, som vid punktering. Tillägget Vägassistans ger ytterligare skydd och kan hjälpa till med bärgning av bilen till slutdestinationen, och inte bara till närmaste verkstad.
Tillägget Djurkollision är en populär tilläggsförsäkring. Den ersätter inte skador som uppstår vid en djurkollision, utan den tar bort kostnaden för självrisken om du kolliderar med ett djur. Om du bor på landet är det en bra tilläggsförsäkring att ha.
Tillägget Skadegörelse kan reducera självrisken, det vill säga minska självrisken eller ta bort den helt, om din bil utsätts för skadegörelse.
Vilken bilförsäkring du ska välja beror på många olika faktorer. Det första du behöver bestämma är vilken omfattning på försäkringen som är bäst för dig: trafik-, halv- eller helförsäkring. Efter det väljer du försäkringsbolag utifrån vem som erbjuder bäst villkor till bäst pris.
Värdet på bilen avgör vilken omfattning du ska välja. Om din bil bara är värd några tusenlappar kan det vara onödigt att köpa en helförsäkring eftersom självrisken kan överstiga värdet på bilen. Då kan det räcka att bara köpa en trafikförsäkring.
Om din bil är värd mer än några tusen är en halvförsäkring ett bättre alternativ. Med halvförsäkringen kan du till exempel få ersättning för omkostnader om din bil blir stående vid sidan av vägen, eller om den blir stulen.
En helförsäkring ger det mest heltäckande försäkringsskyddet och rekommenderas därför till de flesta bilar. Om din bil är max tre år gammal kan det däremot räcka med en halvförsäkring, eftersom vagnskadegaranti sannolikt ingår de första tre åren på den nya bilen.
Efter tre år rekommenderar vi att du byter från en halvförsäkring till en helförsäkring, så att du har ett skydd mot vagnskador trots att vagnskadegarantin har löpt ut. Med tanke på hur dyra vagnskador är vill du undvika att betala för dessa själv.
När du bestämt om du ska ha en trafik-, halv eller helförsäkring kan du börja jämföra. Men stirra dig inte blind på priset. Välj försäkringen med bäst villkor till bäst pris. En billig försäkring som inte ger dig skyddet du vill ha är inte en bra försäkring.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta våra försäkringsförmedlare. Ring oss på
08-51 000 000.
Nu när du vet vad som påverkar priset på bilförsäkringen vet du också vad du själv kan göra för att få ner priset. Men det finns fler sätt att få en billigare bilförsäkring:
När du jämför din bilförsäkring med andra bilförsäkringar ser du snabbt och enkelt om du kan få en billigare bilförsäkring genom ett annat försäkringsbolag.
När du tecknar försäkringen fyller du i hur långt du förväntas köra under nästkommande år. Ju längre du förväntas köra desto högre blir priset på bilförsäkringen.
En del försäkringsbolag erbjuder dig rabatt om du minskar risken för stöld. Det kan du göra genom att parkera din bil i garage under nattetid, eller utrusta din bil med ett larm.
Du kan få rabatt på bilförsäkringen om du samlar dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag – ibland så mycket som 20 %.
Väljer du en högre självrisk på bilförsäkringen får du ett lägre pris. Men om du måste använda dig av den får du betala en högre självrisk.
Du kan säga upp din bilförsäkring när som helst, men normalt fortsätter den att gälla till och med huvudförfallodagen. När du köper en bilförsäkring ingår du nämligen ett avtal som vanligtvis sträcker sig över ett år. Kolla vad som gäller för din försäkring.
Du måste kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och avsluta din bilförsäkring om du vill byta bolag och försäkring. Du kan också säga upp din gamla försäkring direkt via Zmarta, snabbt och enkelt.
Avsluta din nuvarande bilförsäkring och köp en ny bilförsäkring på samma dag, så slipper du stå med dubbla försäkringar eller vara utan försäkring. Enligt lag måste din bil vara försäkrad för att få köras på svenska vägar.
När du jämför bilförsäkringar på Zmarta kan du köpa försäkringen genom oss till samma pris som hos försäkringsbolaget.
Enligt lag måste du skaffa en trafikförsäkring från första dagen som du blir ägare till ett fordon, eftersom den tidigare ägarens försäkring upphör direkt vid ägarbytet. Ofta sker ägarbyten på helgen när det finns risk att försäkringsbolagens kundtjänst har stängt. Som tur är kan du teckna din försäkring online när som helst på dygnet. Se bara till att försäkringen börjar gälla samma datum som du står som ägare på bilen, annars rapporteras du till Trafikförsäkringsföreningen och får då betala en trafikförsäkringsavgift. Avgiften är betydligt högre än vad försäkringen skulle kosta, dessutom står du utan något skydd om det skulle hända en olycka.
Vill du hellre prata med kundtjänst och teckna försäkringen över telefon? Det är också möjligt att teckna en försäkring i förväg på ett bestämt datum. Vet du att du ska köpa en bil på exempelvis en söndag kan du ange söndagens datum som startdatum på försäkringen. Då är bilen försäkrad när du hämtar upp den. Om bilköpet av någon anledning inte skulle bli av har du 14 dagars ångerrätt på försäkringen.
Zmarta är en jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra bilförsäkringar så att du kan hitta bilförsäkringen som du tycker är bäst. Det lönar sig att jämföra bilförsäkringar. Våra användare sparar ofta pengar på att byta försäkringsbolag. Det är en bra förtjänst med tanke på att Zmarta gör jobbet åt dig på bara ett par minuter.
Registrera dina uppgifter i formuläret för att börja jämföra. Efter det hämtar vi priser från olika försäkringsbolag och presenterar dem för dig. Du kan köpa alla bilförsäkringar genom Zmarta till samma priser som hos bolagen, utan extra avgifter.
Du kan förstås jämföra bilförsäkringar på egen hand, men det är både komplicerat och tidskrävande. Det Zmarta gör på ett par minuter kan ta dig flera timmar. Zmarta kostar dessutom ingenting att använda, så varför inte göra en jämförelse redan idag?
Försäkringsbolagen behöver veta vem du är för att ge dig prisförslag på bilförsäkringar. Hur gammal du är, var du bor och vilken bil du kör är exempel på faktorer som påverkar hur mycket du får betala för din bilförsäkring.
Zmarta använder dina personuppgifter för att hämta priser från försäkringsbolagen. Läs vår integritetspolicy för mer information om hur dina uppgifter samlas in och behandlas.
Kolla däcktrycket regelbundet. För lågt lufttryck ger en trögstyrd bil, är trycket för högt slits däcken onödigt mycket på mitten. Dessutom går det åt mer bränsle när trycket är för lågt.
Boka tid hos en bilglasmästare så fort som möjligt, annars finns det risk att vindrutan spricker. Minska risken för framtida stenskott genom att hålla rätt avstånd i trafiken.
Slitna däck ger längre bromssträcka och ökad risk för vattenplaning.
Du kan lätt kolla om du håller rätt avstånd till bilen framför dig på vägen! Välj ut en punkt, till exempel en vägskylt, och när bilen framför dig har passerat skylten börjar du räkna sekunder. Håller du rätt avstånd ska det gå minst tre sekunder innan du själv passerar samma märke.
Visste du att trötthet bakom ratten är ett lagbrott i Sverige? Låt bilen stå när du är trött, sömnbrist kan vara lika farligt som att köra rattfull.
Parkeringsböter är något som de flesta av oss har stött på någon gång i livet. Lär dig vad s...
Hybridbilar är populära tack vare att de är både effektiva och miljövänliga. Men hur fungera...
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den så att du slipper betala fordons...