Försäkringens pris

Är ett lågt pris det viktigaste då du ska skaffa försäkring? Då kan du enkelt jämföra flera olika upplägg med hjälp av smarta verktyg på nätet, för att få fram det bästa prisförslaget hos flera olika försäkringsbolag. Kostnaden för försäkringarna beror på flera olika faktorer; vilken slags försäkring det är, (om det är en bilförsäkring) vilket fordon du har, din ålder, din bostadsort och din olycks- och försäkringshistorik. Försäkringsbolagen kan själva sätta vilket pris de vill och många gånger är det inte hugget i sten utan något som går att förhandla, i alla fall till viss del. Vissa gånger kan det vara en bra affär att samla flera olika försäkringar hos ett och samma bolag, och på det viset få en viss procent i rabatt på varje försäkring. I andra fall kommer det faktiskt att löna sig att ta olika försäkringsbolag för olika produkter att försäkra. Rabatterna som många försäkringsbolag ger dig för att teckna fler än en försäkring hos dem är marginella, och väger lätt i förhållande till exempelvis ett bättre skydd.

Delbetalning för att skona plånboken

Om du ska teckna en försäkring som är dyr kan det kännas lite lättare att dela upp betalningen. De flesta försäkringsbolag erbjuder halvårs- eller årsbetalning men hos en del kan du även välja att betala varje månad eller per kvartal, vilket gör att summan inte känns lika stor vid betalningstillfällena.

Försäkringens villkor

Andra bryr sig inte lika mycket om priset på en försäkring, utan tycker att det är villkoren som är det viktigaste. Ett tips till dig som ska teckna en ny försäkring eller jämföra prisförslag med den försäkring du har idag är att inte stirra dig blind på priset utan att faktiskt försöka värdera försäkringens innehåll i första hand. Tänk på detta:

  • Hur går du tillväga om något händer? Vem kontaktar du, hur ser bolagets tillgänglighet ut och hur snabba är de på att hjälpa till?
  • Vad gäller med åldersavdrag eller liknande vid skador på exempelvis hus? Har du en äldre bostad/egendom kan detta vara en väldigt viktig fråga
  • Hur stor är självrisken? En allt för hög självrisk kan göra att exempelvis reparation av något som skadats inte är värt då det kostar lika mycket som att köpa nytt 
  • Vad ersätter försäkringen vid till exempel brand, inbrott och andra "ovanligare" olyckor?
  • Vad ersätter försäkringen inte? Finns det alltså någon tilläggsförsäkring som du kommer att behöva och som kommer att kosta dig extra?

Jämför försäkringar

Som vi skrev ovan är det en bra strategi att jämföra försäkringar för att hitta det bästa försäkringsbolaget, och ett sätt som gör att du säkert kommer att hitta rätt så småningom. Att jämföra försäkringar på nätet gör att du snabbt och enkelt får en bra överblick över både priser och villkor hos både stora och små försäkringsbolag i Sverige.

Om du vill jämföra försäkringar online behöver du oftast bara fylla i några enkla uppgifter för att därmed få fram en lättöverskådlig lista med några olika förslag där både priser och villkor syns bra. I vissa fall kan du till och med teckna försäkringen direkt på hemsidan.

Glöm inte...

Vissa saker ska du vara extra noga med att kolla upp när det handlar om att jämföra olika försäkringsvillkor. Ett exempel är om du ska ut och resa eller om du reser ofta. Genom vissa hemförsäkringar är du automatiskt skyddad under resan och då behöver du inte teckna en separat reseförsäkring. Dock kan ett reseskydd som ingår i hemförsäkringen vara mer begränsat än en separat reseförsäkring och exempelvis endast gälla ett visst antal dagar eller liknande.

Det är också smart att kolla upp om allriskförsäkring (eller drulleförsäkring, som det också kallas) ingår, om någon mindre pryl som inte skyddas av hemförsäkringen skulle gå sönder eller skadas. Att jämföra och läsa igenom villkor ordentligt känns kanske inte som det mest lockande att ägna sig åt, men för att hitta den bästa försäkringen kan detta enkla (om än tråkiga) tips vara det mest effektiva.

photo-1475503572774-15a45e5d60b9

Bilförsäkring
Hemförsäkring

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt