Allt du behöver veta om försäkringar

Hemförsäkring

Alla som har ett eget boende, oavsett om det är villa, bostadsrätt eller hyreslägenhet, har någon form av hemförsäkring. Om du tänkt teckna en annan försäkring utöver den, kan det vara bra att kolla upp vad som ingår i hemförsäkringen. I vissa fall kan nämligen både viss olycksfallsförsäkring och reseförsäkring ingå här, vilket kan visa sig vara väldigt värdefullt.

Reseförsäkring

Om du vid en utlandsresa exempelvis skulle bli akut sjuk och hamna på sjukhus, kan detta kosta väldigt mycket pengar, och reseförsäkringen ser till att du slipper lämna semestern med skulder upp över öronen. Ska du vara resande under en längre tid är det viktigt att kontrollera hur långe reseförsäkringen gäller (antal dagar). Om du ska vara borta längre än tiden försäkringen gäller, bör du självklart komplettera reseförsäkringen med en förlängning.

Andra försäkringar

I vissa fall ingår någon typ av försäkring om du är med i ett fackförbund. Det är viktigt att du läser igenom noga vad som gäller här och om försäkringen även täcker in sammanboende och eventuella barn. Detta är nämligen inte alltid självklart. Är du småbarnsförälder är det en god idé att teckna separata försäkringar på barnen. Den försäkring som i de flesta fall ingår genom barnens skola täcker vanligtvis inte annat än tiden på skolan. Därför kan en sjuk- och olycksfallsförsäkring för barn vara ett bra komplement och en bra investering.

Äger du en bil? Då ska du självklart ha en bilförsäkring. En bilförsäkring kan se ut på flera olika sätt, beroende på vilken bil du har, årsmodell och hur pass mycket du själv faktiskt vill att den ska vara försäkrad. Som minst måste du ha en trafikförsäkring, som gäller då bilen är i trafik. Har du en ny bil är det såklart bra att ha den ytterligare försäkrad med exempelvis en helförsäkring. Om du dessutom har väldigt dyra tillbehör till din bil, till exempel ett dyrt ljudssystem eller däck och fälgar som är värda mycket pengar, bör du vara noggrann med att ta reda på vad som gäller om bilen skulle skadas, bli stulen eller liknande.

Har du barn kan en kompletterande sjuk- och olycksfallsförsäkring vara en bra investering.

Självrisk

Alla försäkringar har någon slags självrisk, det vill säga en summa pengar du tvingas betala tillbaka till försäkringsbolaget i händelse av skada. Självrisken är olika från försäkringsbolag till försäkringsbolag och kan även vara olika beroende på vilka slags villkor du väljer på din försäkring. Stirra dig dock inte blind på självrisken. Ofta kan försäkringens innehåll och faktiska skydd vara mycket viktigare än att komma ner ett par hundralappar i självrisk.

Avtalstid, kostnad och betalning

Oftast sträcker sig en försäkring årsvis, det vill säga att den gäller från den dag du tecknar försäkringen och 12 månader framåt. I vissa fall kan försäkringen avslutas tidigare, om du till exempel säljer en bil. Kostnaden för försäkringar är väldigt varierande. Dels skiljer sig priserna mellan olika bolag och dels beror priset på om det är en försäkring för villa, bil eller något värdefullt föremål du ska teckna. Även din ålder, ditt bostadsområde och liknande faktorer kan vara avgörande för försäkringspriset. Betalningen sker antingen årsvis, kvartalsvis eller månadsvis, beroende på vad som passar dig som kund bäst.

Samla försäkringar

Ett knep, förutom att alltid ta sig tid att jämföra försäkringar innan man tecknar, är att samla sina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. I vissa fall kan det göra att du sparar ett par hundralappar i och med att du får rabatt då du har minst två försäkringar på samma ställe, men framför allt blir det enkelt att administrera dina försäkringar på det sättet. Tänk dock på att rabatteringen hos många försäkringsbolag är väldigt låg och att du ibland kan tjäna på att faktiskt ha olika försäkringar på olika ställen.

Checklista

  • Jämför alltid innan du tecknar
  • Pris eller villkor/skydd? Fundera på vad som är viktigast för det du ska försäkra
  • Kontrollera hur du går tillväga om du behöver använda dig av försäkringsbolaget vid olycka (kontakt etc.)
  • Vad händer efter huvudförfallodagen? Förnyas försäkringen automatiskt? Kan priset omförhandlas?
  • Hur stor är självrisken, d.v.s. vad kostar det dig om något händer?
  • Har försäkringen åldersavdrag eller liknande? Detta kan vara viktigt vid köp av äldre hus/fastigheter
  • Reseförsäkring; vad gäller om du åker utomlands och något oförutsett händer dig där

Rabatteringen hos många försäkringsbolag kan vara väldigt låg och ibland kan du därför tjäna på att ha olika försäkringar på olika ställen.

photo-1602692095685-d571be22806c

Bilförsäkring
Hemförsäkring

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt