loans

Jämför företagslån

Ansök om lån till företag på upp till 5 miljoner kronor

4,6 av 5 baserat på 20 100 omdömen
As
AR säger:

Det gick snabbt och smidigt att få betalning

24 september 2023
ks
kamran säger:

Snabb,hjälpsam,trevlig

24 september 2023
Js
Janaka säger:

Jättebra kund service... smart jag rekommenderar 🤛

21 september 2023

Ansök om företagslån hos Zmarta

Zmarta Illustrations Submitting application 4

Fyll i ansökan

Låneansökan tar bara några minuter att fylla i och skickas sedan till upp till 15 banker och långivare samtidigt på bara en UC.

Zmarta Illustrations Select an offer 9

Välj låneerbjudande

På Zmarta.se samlas alla låneerbjudanden och du kan enkelt välja det erbjudande som passar dig och ditt företag bäst.

Zmarta Illustrations Payout 28

Lånet betalas ut

I de flesta fall finns pengarna på företagskontot inom 24 timmar efter att lånet beviljats.

Företagslån – finansiera företaget

Är du ekonomiansvarig, marknadschef, säljare eller rådgivare på ditt företag? Ja, då kanske det inte är så himla lätt att även hålla koll på hur företagslån fungerar och om du borde ansöka om ett.

Är du företagare så är det snabba ryck som gäller. Du vill inte behöva vänta och missa en eventuell investering som kan gynna ditt företag. Det kan finnas flera anledningar till varför du ansöker om ett företagslån – investering, brygglån, likvideringslån, låna till nästa affär, finansiera en order, anställa personal eller täcka oförutsedda utgifter.

Oavsett om du vill investera i verksamheten för att få den att växa, behöver täcka en oväntad utgift, göra reparationer eller något annat så kan ett företagslån vara passande. Skicka in din låneansökan via formuläret och få svar på några minuter. Du kan efter det enkelt jämföra vilket lån som ger dig de bästa villkoren och den lägsta räntan för din företagsekonomi.

 • Upp till 5 miljoner kronor.

 • Låneerbjudanden från flera långivare på bara en ansökan.

 • Endast en kreditupplysning hos UC.

 • Ansökan tar bara några minuter och är helt kostnadsfri.

Olika typer av företagslån

Lån till företag är ett lån eller en kredit som ett företag tar ut hos en bank eller annat kreditinstitut. Det är en paraplyterm för alla typer av lån och krediter som tas av ett företag eller en juridisk person. Oavsett vilken typ av företag det är, vad pengarna ska användas till eller vilken löptid som gäller så kallas det alltså för företagslån.

Du kan använda ett företagslån till flera olika saker – allt beror på företagets behov.

Företagslån utan säkerhet

Du kan jämföra ett företagslån utan säkerhet med privatlån utan säkerhet. Ingenting tas som säkerhet för långivarna och ansvaret för att återbetalningen sköts faller helt på ditt ansvar.

Att långivare erbjuder företagslån utan säkerhet blir allt vanligare, detta gäller såväl nystartade som etablerade företag, vilket gör det enkelt för dig att utmana din företagsbank. En stor anledning till varför det blir allt vanligare är en ökad konkurrens på marknaden (fler och fler aktörer som lånar ut till företag). Kort och gott så betyder fler aktörer ökad konkurrens, ökad konkurrens betyder mer villighet att ta risker, fler risker betyder fler erbjudanden av företagslån utan säkerhet.

Företagslån aktiebolag

Aktiebolag är en populär form av bolag i Sverige. Det är en enskild juridisk person, vilket innebär att bolaget kan ingå i egna juridiska avtal, bär själv allt ansvar och ger bolaget möjlighet att ansöka själv om olika lån och krediter. Vanligaste anledningen till varför aktiebolag tar ut lån är för att expandera eller för att lösa ekonomiska problem.

Räntan kan som med alla andra lån skilja mellan olika banker och långivare. Vad som är viktigt för dig när du kollar på företagslån till ditt aktiebolag är vilka villkor lånet kommer med, hur räntan kommer att se ut och andra kostnader som kan påverka ditt företags månadskostnader.

Företagslån enskild firma

Enskild firma är en av de vanligaste företagsformerna i Sverige. Här handlar det om att det ska var lätt och smidigt för enskilda individer att starta och driva ett företag. Vad som skiljer sig från aktiebolag är att det kan vara krångligare med den finansiella delen, speciellt då den enskilda firman är kopplad till din privata ekonomi. Detta innebär att det kan vara svårare att ansöka om lån och få låneerbjudanden – men inte omöjligt.

När du ansöker om lån till din enskilda firma så kan du se lånet som ett personligt lån. Det innebär att du har ett personligt ansvar för att hålla avbetalningarna för lån, men även alla andra kostnader: hyra, maskiner och anställdas löner etc.

Vad som är viktigt att tänka på när du ska ansöka om lån till din enskilda firma är att inte ha några obetalda skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar då det kan påverka din låneansökan.

Företagslån småföretag

Du kan som småföretagare enkelt ansöka om ett lån för småföretag, till exempel om du skulle behöva betala oväntade utgifter, få hjälp att köpa in eventuella maskiner som behövs eller investera i en anställd. Vanliga krav när du ansöker om företagslån för ett småföretag är att

 • företaget måste vara svenskregistrerat

 • ägarna ska ha sin bas i Sverige

 • företaget ska ha varit aktivt i minst 6 månader

 • borgen är oftast ett måste, du själv eller en medsökande

 • vissa långivare godkänner betalningsanmärkningar, men inte innestående skulder hos Kronofogden.

Det är viktigt att lägga upp en plan innan du ansöker om ett mindre företagslån, se över vad du ska använda lånet till, hur stort lån du behöver och upplägget för återbetalningen. När du sedan jämför för att hitta det lån som passar ditt småföretag bäst är det viktigt att räkna på eventuell ränta, avgifter, samt läsa vilka villkor och hur de skulle kunna påverka avbetalningarna.

Företagslån nystartat företag

Planerar du att kickstarta ett bolag eller är i behov av kapital för att köpa en tjänstebil till ditt nystartade företag? Tillsammans med Zmarta kan du jämföra och hitta låneerbjudanden från upp till 15 banker och långivare.

När det kommer till företagslån till nystartade företag (startups) så kommer det med större risker, vilket är logiskt då man inte har haft tid eller möjlighet att etablera sig på marknaden. Genom att starta ett nytt företag så har man även lite mer krav på sig, detta då långivaren måste försäkra sig om att du kommer kunna återbetala lånet. Beroende på vilken typ av företag som du startat, kan det även vara värt att läsa vad som passar just den typen av företag som du startar.

Vad krävs för att få ett företagslån?

Både stora och mindre företag har bra möjligheter att låna pengar. Lättaste vägen att ansöka och jämföra företagslån är via en jämförelsetjänst, detta då de traditionella bankerna oftast kräver högre säkerhet för själva lånet, samt att du står som borgenär på själva företagslånet.

Företagslån ränta – hur fungerar det?

Vad är räntan på företagslån och hur räknar man det? När det kommer till räntan på företagslån så varierar den beroende på vilken typ av lån du ansöker om, samt hur stort lånet är tillsammans med upplägget på ditt företag. Räntorna för företagslån är normalt väldigt låga, det är även väldigt vanligt att man får pengarna samma dag, skulle ansökan vara godkänd och du accepterar ett låneerbjudande.

Det finns olika typer av räntor när det kommer till företagslån, dessa är

 • Årsränta: När det kommer till större finansieringar och en lägre återbetalningstid så är det vanligt att banker sätter en årlig ränta. Med detta så betalar du exempelvis 5 % av den återstående skulden varje år.

 • Månadsavgift: När det kommer till korta finansieringar av lån och krediter sätter bankerna vanligtvis en fast månadsavgift för själva företagslånet. Där är alla lånekostnader inkluderade och betalas utöver amorteringen. Denna avgift ses oftast som en typ av ränta och innebär att du betalar en procentuell andel av det ursprungliga lånebeloppet. Att ha en fast månadsavgift som räntekostnad ger dig svart på vitt den totala kostnaden för själva företagslånet, det kan även vara att föredra då du enkelt kan betala tillbaka lånesumman utan att månadsbeloppet förändras. Värt att veta med denna typ av låneupplägg är att räntekostnaderna blir högre jämfört med om du väljer rörlig årsränta.

Företagslån med borgen via Zmarta

Företagslån kan tas med eller utan borgen – det vill säga med eller utan en så kallad borgensman. När en borgensman går i borgen för företagslånet innebär det att en privatperson tar på sig det ekonomiska ansvaret för att återbetala lånet om företaget inte skulle klara av det. En borgensman är vanligtvis någon med nära anknytning till företaget, exempelvis en ägare eller styrelsemedlem.

Varför ska jag ha en borgensman?

Fördelen med företagslån med borgen är att räntan oftast blir lägre eftersom långivaren har en extra säkerhet på att lånet kommer att återbetalas. Likaså är det fler långivare som erbjuder företagslån med borgen än utan. Nackdelen är naturligtvis att en privatperson riskerar att bli privat betalningsskyldig för ett företagslån.

Företagslån utan borgen innebär att räntan blir högre eftersom risken för långivaren är större. Av just den anledningen är det väldigt få, om ens några, seriösa aktörer på den svenska marknaden som erbjuder företagslån utan borgen.

Läs mer om för- och nackdelar med ett företagslån här.

Företagslån utan borgen

Du kan ansöka om företagslån utan att någon annan är borgensman. Går du direkt till traditionella banker är detta dock någonting som de kommer kräva att du har, då det är en form av säkerhet för långivaren.

Du kan dock ansöka om ett företagslån utan borgen. Då kommer hela ansvaret istället ligga på dig att återbetala lånet.

Försäkringar

Olyckor kan hända vem som helst, när som helst. Genom att hitta försäkringen som passar dina behov kan du både spara tid och pengar. Jämför flera försäkringar samtidigt och teckna sedan direkt online, eller ring och få personlig rådgivning.

 • Kostnadsfri jämförelse och byte

 • Samma pris som hos bolagen

 • Personlig rådgivning

Vanliga frågor och svar

 • Hur mycket kan mitt företag låna?
 • Går det att ansöka om företagslån trots betalningsanmärkning?
 • Vilka är grundkraven för ett lån via Zmarta?
 • Hur mycket kostar ett företagslån?
 • Vad är räntan på företagslån?
 • Kontokredit utan uc - går det?
 • Hur påverkar lån företagsvinsten?
 • Hur bokför man betalning av lån i enskild firma?
 • Hur får jag lån till nytt företag?

Allt du behöver till företaget

Vi kan hjälpa dig med allt du behöver för företaget!

Försäkring till företagsbilen

Chatta med oss! Chatt