Bolån

Jämför & ansök om bolån kostnadsfritt

Vad kan vi hjälpa dig med?

?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
Hypoteket color logo
SBAB Logotyp
bluestep
partner-nordax-bank-svg
Svea color logo
+

Vad är bolån och hur fungerar det?

Ett bostadslån är precis som det låter – ett lån som du köper bostad med. Med Zmarta kan du samla och jämföra flera bolån innan du bestämmer dig vilket låneerbjudande som matchar din ekonomiska situation bäst.

 • Fyll i din ansökan om bolån
 • Vi samlar låneerbjudanden
 • Du jämför och väljer bolånet som passar dig bäst

Bolåneräntor - hur fungerar de?

Räntor kan alltid vara knepiga och det är inte alltid man vet vad man ska välja, rörlig? Fast? Mixad? När det kommer till kritan så ska man titta på helheten, inte bara vad som är bäst för stunden.

Hur ser din ekonomiska situation ut? Vad kan du och din eventuella medsökande betala tillbaka varje månad och hur stort lån kommer du ansöka om? Bolånemarknaden ändras hela tiden och räntorna likaså. Vad som är viktigt är att jämföra, se vilka lånevillkor som kommer med lånen och välja bolånet som ger bäst ränta för dig.

Ansök om bolån

Första steget mot ditt nya boende är att fylla i en låneansökan hos oss här på Zmarta. Vi skickar din ansökan till upp till 5 långivare och banker samtidigt. När du fyller i en ansökan om bostadslån hos Zmarta så matchas du med banker och långivare utifrån din ekonomiska situation. Zmartas bolåneexperter kommer sedan hjälpa dig varje steg på vägen tills att du valt ett låneerbjudande och får ditt lån utbetalt.

Skulle det vara så att du inte får ett låneerbjudande så kan det bero på flera anledningar. Exempelvis att ingen bank eller långivare anser att din ekonomiska situation är stark nog för ett bolån hos dem. Du kan jobba på att förbättra din privatekonomi och ansöka på nytt, ansöka tillsammans med en medsökande eller göra en låneansökan med ett lägre lånebelopp.

Så jämför du bolån

När du får ett eller flera låneerbjudanden så är det dags att jämföra. Du går igenom alla erbjudanden och ser vilken ränta de erbjuder, hur villkoren ser ut och om de passar din ekonomi. När du väljer bolånet du vill gå vidare med, kommer långivaren och Zmarta kontakta dig för att gå vidare i processen. När du jämför bolån från flera banker och långivare har du chans att få ett bättre låneerbjudande. Därför rekommenderar vi att jämföra istället för att gå direkt till din vanliga bank – du ökar inte bara dina chanser till ett bättre bolån, du får även möjlighet att spara flera tusen kronor i månaden!

När du vill flytta ditt bolån

Har du redan ett bolån men tror att du kan få bättre villkor och ränta genom att flytta ditt bolån till en annan bank? Du kan alltid jämföra bolån tillsammans med Zmarta, du binder dig inte till någonting och endast en kreditkoll kommer att tas.

Utöka ditt bolån

Har du redan ett bolån och behöver låna ytterligare pengar? Kanske vill du köpa ett fritidshus? Planerar du att renovera? Då är det bästa alternativet att utöka ditt bolån. När du utökar bolånet genom att ta ett nytt lån kommer bostaden att användas som säkerhet. Detta ger långivaren en säkerhet för lånet. För att kunna utöka ditt bolån måste din bostad vara belånad under 85 % – antingen genom att du betalat av en del av ditt bolån eller för att bostaden har ökat i värde.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror på din inkomst och kontantinsats, ju mer du kan lägga i kontantinsats desto bättre bolån kan du bli erbjuden. Du kan endast låna upp till 85% av bostadens värde, det betyder att din kontantinsats måste vara minst 15% av det totala beloppet.

Skuldkvotstak

När du ansöker om ett lånelöfte, utökar ditt bostadslån eller om du tar ett bolån för första gången, så kommer banken använda sig av något som kallar för skuldkvotstak. Det är kort och gott en maxgräns för hur mycket du får låna i förhållande till din inkomst.

Ränterabatt

Hört talas om ränterabatt? Om inte så är det väldigt enkelt. Väldigt ofta när man ber om amorteringsunderlag från sin bank efter att man jämfört och hittat ett låneerbjudande, så är det vanligt att banker erbjuder ett bolån med bättre ränta – så kallad ränterabatt.

Viktigt här är att läsa lånevillkoren då den låga räntan ofta är en tidsbegränsad ränterabatt. Det betyder exempelvis att du får en lägre ränta under 2 års tid, men att den sedan höjs automatiskt efter att dessa 2 åren gått.

Amorteringskrav och vad det är

Alla bolån måste amorteras ned till minst 50% av bostadsvärdet. Under 2018 skärptes reglerna för amorteringskraven och det betyder att alla som tar ett nytt bolån som överstiger 4,5 gånger hushållets årsinkomst innan skatt måste betala ytterligare 1% i amortering per år.

amorteringsexempel-2-miljoner

Bolån med betalningsanmärkning

Alla har inte samma förutsättningar, det vet vi. Men vad vi på Zmarta strävar efter är att alla ska ha samma rätt att ansöka om bolån och fantisera om sitt drömboende. Det finns mycket man kan göra trots betalningsanmärkningar och du kan kontakta Zmartas bolåneexperter med alla dina frågor och funderingar. De sitter redo att hjälpa dig hitta en lösning som passar dig och din ekonomiska situation, med eller utan betalningsanmärkning.

Sök bolån med Zmarta

När det är dags att ansöka om bolån så kan frågorna vara många och det är inte lätt att hålla koll på allt, därför gör vi på Zmarta processen så enkel som möjligt med vår jämförelsetjänst. Zmartas bolåneexperter är licensierade via SwedSec och sitter redo att hjälpa dig hela vägen tills att bolånet är utbetalt och du köper din drömbostad.

SET 2 step 1 phone and hand

En enkel ansökan

Med en enkel och snabb ansökan får du erbjudande om bolån från flera banker med endast en kreditupplysning hos UC.

SET 2 step 2 options

Vi samlar in erbjudanden

Luta dig tillbaka medan vi samlar in erbjudande från flera banker.

SET 2 step 3 hand choosing

Du väljer erbjudande

Du har nu möjligheten att välja det erbjudande som passar dig bäst.

Vanliga frågor och svar om bolån

Får jag låna pengar för att köpa en bostad?
Alla långivare gör en individuell bedömning av dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte. För att ansöka om bolån hos Zmarta måste du:
 • Vara minst 18 år
 • Ha en inkomst i svenska kronor
 • Vara folkbokförd i Sverige
Hur ansöker jag om bolån via Zmarta?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få svar från upp till fyra långivare.
Hur mycket får jag låna?

Du kan ansöka om bolån från 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.

Lånebeloppet bestäms utifrån bostadens marknadsvärde, din inkomst och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto högre lånebelopp.

Vad får jag för ränta på mitt bolån?
Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.
Registreras flera kreditupplysningar?

Trots att du kan få låneerbjudanden från flera banker och långivare, tas bara en enda kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Långivarna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Du kan alltså kan få hem flera kreditupplysningar, men endast en förfrågan registreras.

Kostar det något att ansöka om jämförelse av bolån via Zmarta?
Nej, Zmarta jämför bolån kostnadsfritt och du betalar inga avgifter för tjänsten.
Hur kan Zmartas jämförelsetjänst vara kostnadsfri?
Att använda vår tjänst kostar dig inget. De långivare vi samarbetar med betalar oss en ersättning varje gång de betalar ut ett lån som de har mottagit via Zmartas jämförelsetjänst. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta det mest fördelaktiga bolånet utan att du behöver betala oss för det.
Vilka banker jämför Zmarta?

Hypoteket, SBAB, Bluestep, Nordax Bank och Svea Ekonomi är de långivare vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.

Vi matchar de banker som passar dig bäst basererat på din ansökan och dina villkor. Detta betyder att du kanske inte kommer få erbjudande från alla banker.

Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Bolånetaket
Det finns ett tak på hur mycket pengar du får låna till ett bostadsköp. Bolånetaket innebär att du inte får ta ett bolån på mer än 85 % av priset på bostaden du köper. Det vill säga, vill du köpa en bostad för 2 miljoner kronor kan du som högst ta ett bolån på 1,7 miljoner, alltså 85 % av köpeskillingen.
Belåningsgrad - så mycket får du låna

Hur mycket du kan låna på ditt hus eller din bostadsrätt beror på hur mycket din belåningsgrad ligger på. Du får som högst låna 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus).

Kortfattat kan man säga att om din bostad är värd 1 miljon kronor och du har ett lån på 750 000 kronor så har du alltså en belåningsgrad på 75 % (eftersom 750 000 kronor är 75 % av 1 miljon kronor). Du har då ett utrymme på 10 % och skulle därför kunna få låna ytterligare 100 000.

Det du ska tänka på när du utökar ditt bolån är vad det nya lånet gör med din ränta och amortering. De kan komma att ändras och innebära nya kostnader för dig. Här kan du läsa mer om ränta och amortering när du höjer ditt bolån.

Så fungerar det med amortering

Amortering innebär att du betalar av din skuld. Det finns olika modeller för detta och för bolån gäller i princip alltid rak amortering. Det innebär att du betalar av ditt bolån med ett lika stort belopp vid varje amorteringstillfälle, oftast varje månad. Vill du belåna bostaden och därmed höja ditt bolån kan nya amorteringskrav gälla. Hur mycket du måste amortera beror på hur hög belåningsgrad du har, men även hur mycket du lånat i förhållande till din inkomst.

Så fungerar det med amorteringskrav
Du måste amortera om du har en belåningsgrad på över 50 % av bostadens värde. Så här påverkas amorteringen av din belåningsgrad:

• Om din belåningsgrad ligger mellan 50-70 % måste du årligen amortera minst 1 % av lånebeloppet.
• Om du har en belåningsgrad på över 70 % måste du årligen amortera minst 2 % av lånebeloppet.

Skulle du ha lånat för mer än 4,5 gånger din årsinkomst och har en belåningsgrad på över 70 %, behöver du årligen betala ytterligare 1 %, alltså 3 %. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du vill höja lånet på huset eller lägenheten.

Köpte du din bostad före juni 2016?
Från och med juni 2016 gäller nya regler kring amortering. För dig som köpte din bostad innan dessa regler gick i kraft behöver du vara medveten om att de kommer att gälla om du höjer ditt lån på huset eller bostadsrätten.

Hur jämför man bolån?
Att jämföra bolån är superenkelt. Du klickar dig in på jämför bolån här hos oss, fyller i uppgifterna och klickar på ansök. Sen är ditt jobb klart för stunden. Zmarta skickar din ansökan vidare till de banker och långivare som matchar din ekonomiska situation bäst och du kan vänta in låneerbjudanden för att sedan välja det som passar dig bäst.
Hur länge måste man jobba för att få bolån?
Det är inget krav på att du måste ha jobbat ett visst antal år för att ha rätt att ansöka om ett bolån. Absolut så är det en fördel att du har flera år med god inkomst, men du har precis lika stor rätt att ansöka om du jobbat i 1 år som 40. Kan du låna till bostad utan fast anställning? Läs mer om det här!
Får man låna mer än 5 gånger sin inkomst?
Kort svar på denna fråga är Ja, du kan låna mer än 5 gånger din årsinkomst. Men viktigt att komma ihåg är att om du lånar för mer så ökar amorteringskravet med 1%.

Kontakta oss

Våra bolåneexperter finns tillgängliga via telefon, email och chat varje vardag mellan 8-17. Vi svarar oftast inom ett par minuter.

Ring oss nu på 0431 - 47 22 30

Bolån husvärde

Jämför bolån

Jämför kostnadsfritt alla långivare. Se hur mycket du kan spara genom att flytta ditt bolån och få samtidigt betyg på ditt befintliga lån. Någon kreditupplysning behövs inte.

Senaste artiklar

Chatta med oss! Chatt