Glad man med skägg, glasögon och rosa jacka på gymmet som pratar om att samla lån och krediter

Förbättra din boendeekonomi

Ansök & jämför bolån

Förbättra din boendeekonomi

Ansök & jämför bolån

Köpa bostad
Utöka bolån
?
?
?
5666 kr/mån
85 %
2 %
  • Erbjudanden från flera banker
  • En kreditupplysning
  • Kostnadsfri jämförelse
?
?
?
?
5000 kr/mån
75 %
2 %
  • Erbjudanden från flera banker
  • En kreditupplysning
  • Kostnadsfri jämförelse
4,7 av 5 baserat på 2 492 omdömen
Julija Al-Khalisi säger:

Bra bemötande, snabb hantering

26 oktober 2020
Läs fler omdömen

Varför ska du använda Zmartas bolånetjänst?

SET 2 step 1 phone and hand

Fyll i dina uppgifter

Du ansöker enkelt på bara ett par minuter. Vare sig du är intresserad av att köpa bostad eller utöka ditt bolån.

SET 2 step 2 options

Vi samlar in erbjudanden

Inom kort får du erbjudanden från våra partnerbanker.

SET 2 step 3 hand choosing

Du väljer

Välj det alternativ som passar dig bäst.

Bankernas snitträntor

Se vilka banker Zmarta samarbetar med
1.18 %
1.28 %
1.29 %
1.29 %
1.43 %
1.49 %
1.53 %
1.56 %
1.57 %
1.62 %
1.69 %
1.77 %

Bankerna för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.
3.64 %
4.52 %
5.42 %

Bolån – så funkar det

Har du hittat ditt drömboende eller har du ett befintligt bolån som du funderar på att flytta? Kanske vill du låna mer med din bostad som säkerhet? Zmarta hjälper dig att reda ut hur det här med bolån egentligen fungerar och förklarar några av de vanligaste begreppen.
Bolan Pagelink UtokaBolan

Utöka ditt bolån

Låna på din bostad när du behöver pengar till en renovering exempelvis.

Bolan Pagelink SankRanta

Testa Zmartas räntebetyg

Testa din ränta och se hur den står sig mot genomsnittet.

Bolan Pagelink KopaBostad

Lånelöfte direkt från flera banker

Letar du efter en ny bostad och vill veta hur mycket du får låna? Ansök om lånelöfte och få svar direkt från flera banker. Välj det bästa lånet för dig.

Vanliga frågor och svar om bolån

Får jag låna pengar för att köpa en bostad?
Alla banker gör en individuell bedömning av dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte. För att ansöka om bolån hos Zmarta måste du:
  • Vara minst 18 år
  • Ha en inkomst i svenska kronor
  • Vara folkbokförd i Sverige
Hur ansöker jag om bolån via Zmarta?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få svar från upp till fyra banker.
Hur mycket får jag låna?
Du kan ansöka om bolån från 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.

Lånebeloppet bestäms utifrån bostadens marknadsvärde, din inkomst och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto högre lånebelopp.

Vad får jag för ränta på mitt bolån?
Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.
Registreras flera kreditupplysningar?
Trots att du kan få låneerbjudanden från flera banker och långivare, tas bara en enda kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Bankerna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Du kan alltså kan få hem flera kreditupplysningar, men endast en förfrågan registreras.

Kostar det något att ansöka om bolån/lånelöfte via Zmarta?
Nej, Zmarta jämför bolån kostnadsfritt och du betalar inga avgifter för tjänsten.
Hur kan Zmartas jämförelsetjänst vara kostnadsfri?
Att använda vår tjänst kostar dig inget. De banker vi samarbetar med betalar oss en ersättning varje gång de betalar ut ett lån som de har mottagit via Zmartas jämförelsetjänst. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta det mest fördelaktiga bolånet utan att du behöver betala oss för det
Vilka banker jämför Zmarta?
BlueStep, Svea Ekonomi och Nordax Bank är de banker vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.
Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Vad behövs för att kunna flytta ett bolån?
Det finns några detaljer som du behöver ha koll på när du ska flytta ett bolån. Zmarta hjälper dig med själva flytten, men några dokument måste du själv ordna.

Amorteringsunderlag
När du flyttar bolånet kommer din nya bank att be om ett amorteringsunderlag. Amorteringsunderlaget är ett dokument där det framgår vad du har för villkor för din amortering hos din nuvarande bank. Du får amorteringsunderlaget från din nuvarande bank, och du behöver be om det själv. Varken vi på Zmarta eller någon annan jämförelsetjänst eller bank kan be om det åt dig. Dock är amorteringsunderlaget inget måste ifall lånet betalades ut innan den 1 juni 2016.

Lägenhetsutdrag
Om du bor i en bostadsrätt och lägger om ditt bolån behöver du visa ett lägenhetsutdrag för din nya bank. Dock behövs det inte alltid. Vissa banker ringer och kontrollerar detta själv med bostadsrättsföreingen. Lägenhetsutdraget är en sorts förteckning med uppgifter om varje lägenhet i en bostadsrättsförening. Det är uppgifter som lägenhetsbeteckning, belägenhet, antal rum (samt övriga utrymmen), datum för registrering av bostadsrätten, ekonomisk plan som ligger till grund för upplåtelsen, insats och bostadsrättshavarens namn. Du får lägenhetsutdraget av din bostadsrättsförening.

Kan jag flytta mina bolån även om jag har bundna räntor?
Ja, du får alltid flytta dina bolån, oavsett om dina räntor är bundna eller inte. Dock kan det medföra kostnader för dig när du flyttar bolån med bundna räntor i form av ränteskillnadsersättning.

När du binder räntan på ett bolån kommer du och banken överens om en specifik ränta som du ska betala under en specifik tid framöver, exempelvis ett eller flera år. Banken räknar då med att du betalar den räntan under bidningstiden, under den perioden som din ränta är bunden. Om du bryter det avtalet innan bindningstiden är slut vill banken att du ska betala den ränta som återstår i avtalet i en klumpsumma. Detta kallas ränteskillnadsersättning.

Ränteskillnadsersättningen blir en klumpsumma av det belopp du skulle ha betalat i ränta under bindningstiden.

Hur sätts räntan när du omförhandlar eller flyttar ett bolån?
När du flyttar eller omförhandlar ett bolån sätts räntan på samma sätt som när du tecknar ett nytt bolån för att köpa en bostad. Långivaren gör en bedömning av din betalningsförmåga och värderar hur stor risk det är att låna ut pengar till dig. Ju lägre risk, desto lägre ränta får du – som en generell tumregel.
När du omförhandlar ett bolån kan det hända att din bank gör en ny bedömning och går med på att sänka din ränta för att inte förlora dig som kund. Eller så kan du hitta en betydligt lägre ränta hos en annan bank. Därför kan det verkligen löna sig för dig att jämföra bolån.
När man talar om räntor och räntekostnader finns det några faktorer och begrepp som kan vara bra att känna till då de påverkar räntekostnaden. Låt oss gå igenom dem nedan.

Räntebindningsalternativ
När du omförhandlar ditt bolån kan du välja mellan en rörlig ränta, eller en ränta som är bunden över en viss tid. Det är dessa alternativ som kallas just räntebindningsalternativ.
En bunden ränta innebär att du och banken avtalar en bestämd räntesats för en bestämd tidsperiod. Exempelvis kan banken erbjuda dig en bunden ränta på 1,3 % på tre år, då vet du att du inte kommer betala mer än så i ränta under de tre åren. Å andra sidan sänks heller inte din ränta om styrräntan sänks – vilket händer med en rörlig ränta.
En rörlig ränta följer marknaden och kan både höjas och sänkas med tremånadersintervaller beroende på hur marknaden svänger. Det kan ofta löna sig att ha en rörlig ränta, men det finns förstås också en risk att din boendekostnad går upp om räntan går upp.
Nedan kan du se exempel på räntebindningsalternativ från de olika bankerna för både rörlig och bunden ränta.
Effektiv eller nominell ränta?
Om du ska jämföra och diskutera räntor kommer du höra begreppen effektiv och nominell ränta. Den nominella räntan är den räntekostnad du betalar på lånet. Dock räknas inte eventuella avi- eller tilläggsavgifter in. Alltså blir den nominella räntan lite missvisande att jämföra om du vill veta vad ditt bolån faktiskt kommer att kosta dig.
Istället kan du jämföra och räkna på den effektiva räntan eftersom den redovisar räntekostnader med alla eventuella tilläggskostnader inräknade. Den effektiva räntan är den kostnad du faktiskt kommer att betala månatligen. Sedan 2016 är det ett lagkrav på banker och långivare att redovisa den effektiva räntan i sin marknadsföring och information – så se till att läsa det finstilta när du jämför räntekostnader så att du vet om du jämför effektiva räntor eller nominella räntor.
List- eller snittränta
Andra begrepp som ofta förekommer när du diskuterar eller läser om bolåneräntor är listräntor och snitträntor. Listräntan är den högsta möjliga räntan du kan få av banken på ditt bolån. Det är även den ränta som brukar synas på bankernas hemsidor och i deras marknadsföring. Dock finns det oftast en möjlighet att förhandla ner sin ränta till en lägre ränta än listräntan. Jämför din egen ränta mot din banks listränta – det är mycket möjligt att din bolåneränta är något lägre. Det är här snitträntan kommer in.
Snitträntan är den genomsnittliga bolåneräntan bankens kunder har. Genom att jämföra snitträntan får du svar på om det är möjligt att pressa bankens listräntor, men det ger inte svar på vad du kan få för ränta. Din egen individuella ränta kan bli högre eller lägre än snittet beroende på dina förutsättningar.

Chatta med oss! Chatt