Leende kvinna med uppsatt hår i grön skjorta som dricker kaffe och pratar om smarta lån och privatekonomi

En Zmartare boendeekonomi

Vi hjälper dig att jämföra bolån kostnadsfritt

Jämför bolån kostnadsfritt

 • Vi hjälper dig att jämföra bolån och förbättra din boendeekonomi.
 • Testa ditt befintliga bolån – är det bra?
 • Ansök om lånelöfte och nytt bolån
 • Erbjudanden från flera banker – välj det bästa

Köpa bostad
Utöka bolån
5 667 kr/mån
85 %
2.0 %
Hur har vi räknat?
 • Erbjudanden från flera banker
 • En kreditupplysning
 • Kostnadsfri jämförelse
5 000 kr/mån
75 %
2 %
Hur har vi räknat?
 • Erbjudanden från flera banker
 • En kreditupplysning
 • Kostnadsfri jämförelse
4,7 av 5 baserat på 2 268 omdömen
Mari Stenberg säger:

Det gick snabbt och så himla smidigt att få ett svar

5 augusti 2020
Läs fler omdömen

Varför ska du använda Zmartas bolånetjänst?

SET 2 step 1 phone and hand

Fyll i dina uppgifter

Du ansöker enkelt på bara ett par minuter. Vare sig du är intresserad av att köpa bostad eller utöka ditt bolån.

SET 2 step 2 options

Vi samlar in erbjudanden

Inom kort får du erbjudanden från våra partnerbanker.

SET 2 step 3 hand choosing

Du väljer

Välj det alternativ som passar dig bäst.

Bankernas snitträntor

Se vilka banker Zmarta samarbetar med
1.32 %
1.34 %
1.44 %
1.50 %
1.51 %
1.51 %
1.54 %
1.61 %
1.63 %
1.69 %
1.71 %
1.80 %

Bankerna för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.
4.81 %
4.89 %
4.92 %

Bolån – så funkar det

Har du hittat ditt drömboende eller har du ett befintligt bolån som du funderar på att flytta? Kanske vill du låna mer med din bostad som säkerhet? Zmarta hjälper dig att reda ut hur det här med bolån egentligen fungerar och förklarar några av de vanligaste begreppen.
 • Vad är bolån?

  Ett bolån, eller ett bostadslån som det också kallas, är ett lån som tas för att finansiera köpet av en bostad. Det är få som kan köpa en hel bostad utan att ta ett lån, oavsett om det gäller en bostadsrätt, en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Bolånet definieras av att bostaden du köper pantsätts som säkerhet för lånet hos banken. Det gör banken för att skydda sig mot risk – om du inte kan betala tillbaka lånet kan de i värsta fall ta över bostaden och sälja den. Men eftersom banken är skyddad innebär det också att du får en mer fördelaktig ränta än ett vanligt privatlån och kan låna ett större belopp.

  Stäng
 • Bolånetaket

  Det finns ett tak på hur mycket pengar du får låna till ett bostadsköp. Bolånetaket innebär att du inte får ta ett bolån på mer än 85 % av priset på bostaden du köper. Det vill säga, vill du köpa en bostad för 2 miljoner kronor kan du som högst ta ett bolån på 1,7 miljoner, alltså 85 % av köpeskillingen.

  Stäng
 • Belåningsgrad - så mycket får du låna

  Hur mycket du kan låna på ditt hus eller din bostadsrätt beror på hur mycket din belåningsgrad ligger på. Du får som högst låna 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus).

  Kortfattat kan man säga att om din bostad är värd 1 miljon kronor och du har ett lån på 750 000 kronor så har du alltså en belåningsgrad på 75 % (eftersom 750 000 kronor är 75 % av 1 miljon kronor). Du har då ett utrymme på 10 % och skulle därför kunna få låna ytterligare 100 000.

  Det du ska tänka på när du utökar ditt bolån är vad det nya lånet gör med din ränta och amortering. De kan komma att ändras och innebära nya kostnader för dig. Här kan du läsa mer om ränta och amortering när du höjer ditt bolån.

  Stäng
 • Vad är ränteskillnadsersättning och hur räknar man på det?

  Ränteskillnadsersättning är den kostnad du som låntagare blir skyldig långivaren om du vill avsluta eller ändra ett bundet lån innan bindningstiden gått ut. Det vill säga, om du bundit ett lån på 3 år och vill avsluta lånet efter 2 år blir du skyldig långivaren en ränteskillnadsersättning för den ränta de går miste om för det sista året.

  Om du vill räkna ut hur mycket ränteskillnadsersättning du skulle bli skyldig din bank om du löser ditt lån i förtid eller byter långivare är det smidigaste att använda Konsumenternas kalkylator. Där knappar du in dina uppgifter och kalkylatorn hjälper dig att räkna fram svaret.

  Stäng
 • Amortering

  Vad är amortering och hur mycket måste man egentligen amortera numera? Amortering är egentligen ett annat ord för återbetalning av lånet. För bolån betalar du tillbaka en liten del av lånet, vanligen varje månad i samband med att du betalar räntan, vilket kallas att du amorterar på ditt lån.

  Hur mycket du måste amortera på ditt lån avgörs av hur hög belåningsgrad du har, samt hur mycket du lånat i förhållande till din inkomst. Detta kallas för ett amorteringskrav och bestämmer den summa du måste amortera som minst.

  Amorteringskravet avgörs av belåningsgraden enligt följande:

  • Över 70 %: Om du har en belåningsgrad på över 70 % måste du årligen amortera minst 2 % av lånebeloppet.
  • 50 % - 70 %: Om din belåningsgrad ligger mellan 50-70 % måste du årligen amortera minst 1 % av lånebeloppet.
  • Mindre än 50 %: Om din belåningsgrad är under 50 % behöver du inte amortera alls, om du inte vill.
  • Skärpt amorteringskrav: Om lånebeloppet är högre än 4,5 gånger din årsinkomst brutto måste du amortera en extra procentenhet årligen. Det kallas då att du har en skuldkvot på över 4,5. Det skärpta amorteringskravet läggs ovanpå amorteringskravet på belåningsgraden. Det betyder att om du lånar mer än 70 % av bostadens värde har du ett amorteringskrav på 2 %, och är summan du lånat mer än 4,5 gånger din årsinkomst får du dessutom ett skärpt amorteringskrav på ytterligare en procentenhet. Det innebär att du måste amortera totalt 3 % av lånebeloppet årligen.
  Stäng
 • Ränta

  Räntan bestäms av långivaren utefter dina personliga förutsättningar och din privatekonomi. Du kan läsa mer om olika sorters räntor och hur de fungerar här. Sedan finns det några detaljer till att tänka på för att räkna ut hur höga räntekostnader du får, exempelvis skatteavdrag, eventuella ränterabatter, helkundsrabatter och löptiden på lånet.

  Skatteavdrag, ränteavdrag, skattereduktion
  Kärt barn har många namn. Skatteverket kallar det skattereduktion, medan det i folkmun oftast kallas skatteavdrag eller ränteavdrag. Skatteavdraget innebär att staten ger dig en rabatt på räntan du betalar för dina lån. Du kan få ett ränteavdrag på alla lån utom studielån, så länge räntan är högre än dina kapitalinkomster, exempelvis från aktieutdelningar eller räntor på sparande.

  Skatteavdraget innebär att du får göra ett avdrag i din deklaration för den ränta du betalar. Avdraget är på 30 % upp till 100 000 kronor, och 21 % på det som överstiger 100 000 kronor.

  Om du exempelvis betalar en ränta på 5000 kronor i månaden blir det totalt 60 000 kronor om året. Du kan då göra ett avdrag på 18 000 kronor (30 % av 60 000 kronor). Avdraget görs i din deklaration, och oftast är alla uppgifter förifyllda så att du bara behöver godkänna din deklaration för att få skattereduktionen.

  Ränteavdraget innebär alltså att din totala kostnad för bolånet blir något lägre än kalkylen amortering + ränta. Det blir snarare amortering + ränta – ränteavdrag. Observera dock att många banker och långivare anger sina räntor efter uträknat skatteavdrag, så det gäller att hålla tungan rätt i mun när man jämför, och läsa det finstilta. Anges räntan med eller utan skatteavdrag? Så länge du har koll på det kan du räkna ut kostnaden för ditt bolån.

  Stäng
 • Så hittar du bästa bolånet

  Hur gör man egentligen för att få en riktigt bra ränta? Det smartaste man kan göra är att jämföra bankernas bolåneerbjudanden.

  Räntan bestäms utifrån bankens snittränta, men du ska se den som en startpunkt som går att påverkar beroende på dina ekonomiska förutsättningar. Ett sätt är att gå runt till ett antal banker och prata med dem personligen.

  Låter det jobbigt? Låt Zmarta ta fighten istället. Vi hjälper dig att kostnadsfritt jämföra ett antal banker med endast en kreditupplysning.

  Det är viktigt att du jämför flera banker så att du kan ställa deras erbjudanden mot varandra. Och du, var inte rädd för att byta bank och bli kund någon annanstans om din befintliga bank inte levererar. Det är ingen som kommer att tacka dig eller ge dig en lojalitetsmedalj bara för att du stannar kvar.

  Stäng

Bolan Pagelink KopaBostad

Lånelöfte direkt från flera banker

Letar du efter en ny bostad och vill veta hur mycket du får låna? Ansök om lånelöfte och få svar direkt från flera banker. Välj det bästa lånet för dig.

Bolan Pagelink UtokaBolan

Utöka ditt bolån

Låna på din bostad när du behöver pengar till exempelvis renovering.

Vanliga frågor och svar om bolån

Får jag låna pengar för att köpa en bostad?

Alla banker gör en individuell bedömning av dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte. För att ansöka om bolån hos Zmarta måste du:

 • Vara minst 18 år
 • Ha en inkomst i svenska kronor
 • Vara folkbokförd i Sverige
Hur ansöker jag om bolån via Zmarta?

Fyll i ansökan direkt här på sidan och få svar från upp till fyra banker.

Hur mycket får jag låna?

Du kan ansöka om bolån från 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.

Lånebeloppet bestäms utifrån bostadens marknadsvärde, din inkomst och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto högre lånebelopp.

Vad får jag för ränta på mitt bolån?

Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.

Registreras flera kreditupplysningar?

Trots att du kan få låneerbjudanden från flera banker och långivare, tas bara en enda kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Bankerna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Du kan alltså kan få hem flera kreditupplysningar, men endast en förfrågan registreras.

Låna med betalningsanmärkning?

Du kan ansöka om bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar.

Lån med skuld hos Kronofogden?

Vissa av de banker som Zmarta jämför kan ev. hjälpa till med att lösa skulder hos Kronofogden om du redan äger din bostad, men de kan inte låna dig pengar om du får hjälp med skuldsanering. Om har skuld hos Kronofogden och önskar köpa bostad så måste du först lösa den skulden själv innan några banker kan hjälpa dig med ett lån.

Kostar det något att ansöka om bolån/lånelöfte via Zmarta?

Nej, Zmarta jämför bolån kostnadsfritt och du betalar inga avgifter för tjänsten.

Hur kan Zmartas jämförelsetjänst vara kostnadsfri?

Att använda vår tjänst kostar dig inget. De banker vi samarbetar med betalar oss en ersättning varje gång de betalar ut ett lån som de har mottagit via Zmartas jämförelsetjänst. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta det mest fördelaktiga bolånet utan att du behöver betala oss för det

Vilka banker jämför Zmarta?

BlueStep, Svea, Nordax, och Marginalen är de banker vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.

Chatta med oss!