Summer 22 - Mobile Summer 22 - Mobile

Bolån

Jämför & ansök om bolån kostnadsfritt

Vad kan vi hjälpa dig med?

?
?
  • Erbjudanden från flera banker
  • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
  • Erbjudanden från flera banker
  • 1 kreditupplysning hos UC
?
  • Erbjudanden från flera banker
  • 1 kreditupplysning hos UC
?
  • Erbjudanden från flera banker
  • 1 kreditupplysning hos UC
Hypoteket color logo
SBAB Logotyp
bluestep
partner-nordax-bank-svg
Svea color logo
+

Jämför bolåneräntor med Zmarta

SET 2 step 1 phone and hand

En enkel ansökan

Med en enkel och snabb ansökan får du erbjudande om bolån från flera banker med endast en kreditupplysning hos UC.
SET 2 step 2 options

Vi samlar in erbjudanden

Luta dig tillbaka medan vi samlar in erbjudande från flera banker.
SET 2 step 3 hand choosing

Du väljer erbjudande

Du har nu möjligheten att välja det erbjudande som passar dig bäst.

Bankernas snitträntor

3.50 %
3.54 %
3.55 %
3.65 %
3.68 %
3.72 %
3.83 %
3.84 %
3.88 %
3.94 %
3.94 %
4.00 %
4.00 %
6.60 %

Hur du jämför bolån med Zmarta

Ett bostadslån är precis som det låter – ett lån som du köper bostad med. Med Zmarta kan du samla och jämföra flera bolån innan du bestämmer dig vilket låneerbjudande som matchar din ekonomiska situation bäst.

  • Skicka låneansökan
  • Vi matchar dig med flera banker
  • Du får ett erbjudande

Jämföra bolån - så fungerar det

När du skickat in din låneansökan via Zmarta så är ditt jobb färdigt för stunden. Vi kommer matcha dig med upp till 5 långivare som kan ge dig det bästa låneerbjudandet utifrån din ekonomiska situation – detta kan betyda att du kan få ett, inget eller flera erbjudande om bolån.

När du väljer bolånet du vill gå vidare med kommer långivaren och Zmarta kontakta dig för att gå vidare i processen. När du jämför bolån från flera banker och långivare har du chans att inte bara få ett högre låneerbjudande, men även bättre ränta och rättvisare villkor.

Fast eller rörlig ränta?

Räntor kan alltid vara knepiga och det är inte alltid man vet vad man ska välja, rörlig? Fast? Mixad? När det kommer till kritan så ska man titta på helheten, inte bara vad som är bäst för stunden.

Hur ser din ekonomiska situation ut? Vad kan du och din eventuella medsökande betala tillbaka varje månad och hur stort lån kommer du ansöka om? Bolånemarknaden ändras hela tiden och räntorna likaså, vilket gör det ännu viktigare att jämföra.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror på din inkomst och kontantinsats, ju mer du kan lägga i kontantinsats desto bättre bolån kan du bli erbjuden. Du kan endast låna upp till 85% av bostadens värde, det betyder att din kontantinsats måste vara minst 15% av det totala beloppet.

Utöka bolån

När du ansöker om ett lånelöfte, utökar ditt bostadslån eller om du tar ett bolån för första gången, så kommer långivaren använda sig av något som kallar för skuldkvotstak. Det är kort och gott en maxgräns för hur mycket du får låna i förhållande till din inkomst.

Vad är amorteringskrav?

Alla bolån måste amorteras ned till minst 50% av bostadsvärdet. Under 2018 skärptes reglerna för amorteringskraven och det betyder att alla som tar ett nytt bolån som överstiger 4,5 gånger hushållets årsinkomst innan skatt måste betala ytterligare 1% i amortering per år.

amorteringsexempel-2-miljoner
*Exempel i amorteringskalkylen inkluderar inte ränteavgift.

Grönt bolån - lägre ränta

Bor du eller planerar du att köpa ett energieffektivt boende? Genom att tänka miljövänligt kan du sänka dina månadskostnader ytterligare då du kan få lägre bolåneränta med gröna bolån. Du kan enkelt se om bostaden du vill köpa kvalificeras för ett grönt bolån redan innan du bestämmer dig för att gå vidare i processen. Bostaden måste ha en av följande:

  • Energiklass A- eller B enligt Boverkets energiklassificering
  • Miljöbyggt och har guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council
  • Ha svanenmärkning

Innan du ansöker om bolån

  • Det finns flera faktorer som gör att räntan kan ändras, vilket kan påverka din månadskostnad. Räkna på hur du kan betala av ditt bolån om din inkomst skulle försämras.
  • Om du blir nekad ett bolån så betyder det inte att du aldrig kommer kunna köpa en bostad, det betyder bara att du måste se över din ekonomi och kolla vilka förändringar du kan göra för att förbättra din lånesituation.
  • Håll koll på bostadsmarknaden och hur den utvecklas. Går priserna upp eller ner? Hur dyrt är det att leva i området du vill köpa? Finns det risk att du inte kommer ha råd och borde se dig om efter en bostad någon annanstans? – håll dig uppdaterad.
  • Du kan ansöka om bolån med betalningsanmärkning. Genom att kontakta Zmartas bolåneexperter med dina frågor och funderingar kan du ta reda på hur just du jämför bolån och får hjälp med att låna till en bostad.
  • Håll koll på ränterabatter från enskilda banker och långivare när du går direkt till dem. De tävlar oftast om att ge dig bästa bolåneerbjudandet, vilket gör att det ibland kan se ut som ett grymt lån, men i själva verket kan det bli dyrare i längden. Läs lånevillkoren då den låga räntan ofta är en tidsbegränsad ränterabatt – det betyder att du kanske får en lägre ränta under 2 års tid, men att den sedan höjs automatiskt efter att dessa 2 åren gått.
  • Det finns ingenting som heter billigast bolån eller bästa bolån på marknaden. Det finns det bästa bolånet för din ekonomiska situation och genom att få det måste du jämföra och hitta långivaren som kan erbjuda dig det – nöj dig inte med din bank bara för att du haft samma i 20+ år, utan se vad andra kan erbjuda.

Ansök om lånelöfte och börja leta

Du kan redan nu ta första steget mot din drömbostad, det gör du genom att ansöka om lånelöfte med Zmarta. Med ett lånelöfte har du en säkerhet på hur mycket du kommer få låna för att köpa en bostad. Det är viktigt att komma ihåg att ett lånelöfte endast är giltigt under en viss tid, du kan med andra ord inte få ett lånelöfte idag och planera att köpa en bostad nästa år.

Vanliga frågor och svar om bolån

Får jag låna pengar för att köpa en bostad?
Alla långivare gör en individuell bedömning av dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte. För att ansöka om bolån hos Zmarta måste du:
  • Vara minst 18 år
  • Ha en inkomst i svenska kronor
  • Vara folkbokförd i Sverige
Hur ansöker jag om bolån via Zmarta?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få svar från upp till fyra långivare.
Hur mycket får jag låna?

Du kan ansöka om bolån från 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.

Lånebeloppet bestäms utifrån bostadens marknadsvärde, din inkomst och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto högre lånebelopp.

Vad får jag för ränta på mitt bolån?
Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.
Registreras flera kreditupplysningar?

Trots att du kan få låneerbjudanden från flera banker och långivare, tas bara en enda kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Långivarna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Du kan alltså kan få hem flera kreditupplysningar, men endast en förfrågan registreras.

Kostar det något att ansöka om jämförelse av bolån via Zmarta?
Nej, Zmarta jämför bolån kostnadsfritt och du betalar inga avgifter för tjänsten.
Hur kan Zmartas jämförelsetjänst vara kostnadsfri?
Att använda vår tjänst kostar dig inget. De långivare vi samarbetar med betalar oss en ersättning varje gång de betalar ut ett lån som de har mottagit via Zmartas jämförelsetjänst. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta det mest fördelaktiga bolånet utan att du behöver betala oss för det.
Vilka banker jämför Zmarta?

Hypoteket, SBAB, Bluestep, Nordax Bank och Svea Ekonomi är de långivare vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.

Vi matchar de banker som passar dig bäst basererat på din ansökan och dina villkor. Detta betyder att du kanske inte kommer få erbjudande från alla banker.

Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Bolånetaket
Det finns ett tak på hur mycket pengar du får låna till ett bostadsköp. Bolånetaket innebär att du inte får ta ett bolån på mer än 85 % av priset på bostaden du köper. Det vill säga, vill du köpa en bostad för 2 miljoner kronor kan du som högst ta ett bolån på 1,7 miljoner, alltså 85 % av köpeskillingen.
Belåningsgrad - så mycket får du låna

Hur mycket du kan låna på ditt hus eller din bostadsrätt beror på hur mycket din belåningsgrad ligger på. Du får som högst låna 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus).

Kortfattat kan man säga att om din bostad är värd 1 miljon kronor och du har ett lån på 750 000 kronor så har du alltså en belåningsgrad på 75 % (eftersom 750 000 kronor är 75 % av 1 miljon kronor). Du har då ett utrymme på 10 % och skulle därför kunna få låna ytterligare 100 000.

Det du ska tänka på när du utökar ditt bolån är vad det nya lånet gör med din ränta och amortering. De kan komma att ändras och innebära nya kostnader för dig. Här kan du läsa mer om ränta och amortering när du höjer ditt bolån.

Så fungerar det med amortering

Amortering innebär att du betalar av din skuld. Det finns olika modeller för detta och för bolån gäller i princip alltid rak amortering. Det innebär att du betalar av ditt bolån med ett lika stort belopp vid varje amorteringstillfälle, oftast varje månad. Vill du belåna bostaden och därmed höja ditt bolån kan nya amorteringskrav gälla. Hur mycket du måste amortera beror på hur hög belåningsgrad du har, men även hur mycket du lånat i förhållande till din inkomst.

Så fungerar det med amorteringskrav
Du måste amortera om du har en belåningsgrad på över 50 % av bostadens värde. Så här påverkas amorteringen av din belåningsgrad:

• Om din belåningsgrad ligger mellan 50-70 % måste du årligen amortera minst 1 % av lånebeloppet.
• Om du har en belåningsgrad på över 70 % måste du årligen amortera minst 2 % av lånebeloppet.

Skulle du ha lånat för mer än 4,5 gånger din årsinkomst och har en belåningsgrad på över 70 %, behöver du årligen betala ytterligare 1 %, alltså 3 %. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du vill höja lånet på huset eller lägenheten.

Köpte du din bostad före juni 2016?
Från och med juni 2016 gäller nya regler kring amortering. För dig som köpte din bostad innan dessa regler gick i kraft behöver du vara medveten om att de kommer att gälla om du höjer ditt lån på huset eller bostadsrätten.

Hur jämför man bolån?
Att jämföra bolån är superenkelt. Du klickar dig in på jämför bolån här hos oss, fyller i uppgifterna och klickar på ansök. Sen är ditt jobb klart för stunden. Zmarta skickar din ansökan vidare till de banker och långivare som matchar din ekonomiska situation bäst och du kan vänta in låneerbjudanden för att sedan välja det som passar dig bäst.
Hur länge måste man jobba för att få bolån?
Det är inget krav på att du måste ha jobbat ett visst antal år för att ha rätt att ansöka om ett bolån. Absolut så är det en fördel att du har flera år med god inkomst, men du har precis lika stor rätt att ansöka om du jobbat i 1 år som 40. Kan du låna till bostad utan fast anställning? Läs mer om det här!
Får man låna mer än 4.5 gånger sin årsinkomst?
Kort svar på denna fråga är Ja, du kan låna mer än 4.5 gånger din årsinkomst. Men viktigt att komma ihåg är att om du lånar för mer så ökar amorteringskravet med 1%. Andra eventuella bolån inkluderas också i beräkningen.

Kontakta oss

Våra bolåneexperter finns tillgängliga via telefon, email och chat varje vardag mellan 8-17. Vi svarar oftast inom ett par minuter.

Ring oss nu på 0431 - 47 22 30

Chatta med oss! Chatt