Bolån – jämför & hitta billigaste bolånet för dig

Vi hjälper dig att kostnadsfritt jämföra bolån och förbättra din boendeekonomi.

 • Testa ditt befintliga bolån – är det bra?
 • Ansök om lånelöfte och nytt bolån
 • Erbjudanden från flera banker – välj det bästa
Beta
Logga in och hitta bästa bolånet för dig.

4,7 av 5 baserat på 1 703 omdömen
Amri Amraan säger:

Jag är glad att det tog inte så mycket tid att för svar och det var positiv. Det enda jag kan säga är att ni är bäst och de andra följer efter.

22 januari 2020
Läs fler omdömen

Varför ska du ansöka om bolån via Zmarta?

1UC

En kreditupplysning

Få lånelöfte från flera banker med endast en kreditupplysning.

SnabbtEnkelt

Snabbt och enkelt

Ansök enkelt på bara några minuter.

LanPaDinaVillkor

Lån på dina villkor

Låna från 150 000 kr för att köpa villa, bostadsrätt eller fritidshus.

Bankernas snitträntor

Se vilka banker Zmarta samarbetar med
1.23 %
1.27 %
1.31 %
1.34 %
1.42 %
1.49 %
1.57 %
1.57 %
1.60 %
1.64 %
1.64 %
1.64 %

Bankerna för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.
4.86 %
5.28 %
6.13 %

Lånelöfte direkt från flera banker

Letar du efter en ny bostad och vill veta hur mycket du får låna? Ansök om lånelöfte och få svar direkt från flera banker. Välj det bästa lånet för dig.

Raka vägen till bästa bolånet

Utmana din befintliga bank och hitta ett bättre alternativ. Ansök och välj bland flera erbjudanden med endast en kreditupplysning.

Bolån – en komplett guide

 • Vad är bolån?

  Ett bolån, eller ett bostadslån som det också kallas, är ett lån som tas för att finansiera köpet av en bostad. Det är få som kan köpa en hel bostad utan att ta ett lån, oavsett om det gäller en bostadsrätt, en villa, ett radhus eller ett fritidshus. Bolånet definieras av att bostaden du köper pantsätts som säkerhet för lånet hos banken. Det gör banken för att skydda sig mot risk – om du inte kan betala tillbaka lånet kan de i värsta fall ta över bostaden och sälja den. Men eftersom banken är skyddad innebär det också att du får en mer fördelaktig ränta än ett vanligt privatlån och kan låna ett större belopp.

  Stäng
 • Att tänka på innan du tar ett bolån

  Det kan vara lätt att ryckas med när man hittar sin drömbostad. En budgivning kan gå väldigt fort och det är lätt att habegäret tar överhanden. Ett bostadsköp är dock en väldigt stor affär som bör tänkas igenom noga, och du måste vara säker på att du har råd att betala för bolånet och boendet. Gör en kalkyl på exempelvis Konsumenternas.se för att räkna ut vad ditt bolån skulle kosta dig. Utifrån kalkylen kan du få hjälp att avgöra om du har råd med bolånet du vill ha.

  Det finns dock även några oväntade fallgropar som kan sätta krokben för din ekonomi. Fundera på vad som skulle hända om:

  • du eller din partner blir av med jobbet?
  • räntan skulle höjas?
  • dina/era utgifter ökar, exempelvis om ni får tillökning i familjen eller behöver reparera bostaden?
  • du eller din partner blir sjukskrivna?

  Om din kalkyl går ihop och du tagit hänsyn till punkterna ovan är det dags att ansöka om ett lånelöfte!

  Stäng
 • Hur stort bolån kan du ta?

  Hur mycket du får låna till ditt bostadsköp beror på flera faktorer. Varje bank gör en egen kreditprövning för att göra en bedömning av din betalningsförmåga och hur stor risk det är att låna ut pengar till dig. Eftersom varje bank gör en egen bedömning kan du få olika svar på hur mycket du kan låna, samt till vilket pris, av olika banker. Det är just därför det är klokt att jämföra bolån från flera olika långivare innan du bestämmer dig.
  Men det finns även några faktorer som är lika för alla banker. Varje bank bedömer din privatekonomi och betalningsförmåga baserat på din inkomst, anställningsform och tidigare eller aktiva skulder. Dessa faktorer bedöms olika av de olika bankerna, som ger dig olika möjligheter till lån. Dessutom finns det några yttre faktorer som påverkar, som bolånetaket, kontantinsatsen och köpeskillingen.

  Stäng
 • Bolånetaket

  Det finns ett tak på hur mycket pengar du får låna till ett bostadsköp. Bolånetaket innebär att du inte får ta ett bolån på mer än 85 % av priset på bostaden du köper. Det vill säga, vill du köpa en bostad för 2 miljoner kronor kan du som högst ta ett bolån på 1,7 miljoner, alltså 85 % av köpeskillingen.

  Stäng
 • Belåningsgrad

  Belåningsgraden är hur stor del av bostadens marknadsvärde du har i lån. Det vill säga, om din bostad är värd 1 miljon kronor och du har ett lån på 750 000 kronor så har du alltså en belåningsgrad på 75 % (eftersom 750 000 kronor är 75 % av 1 miljon kronor).

  År 2010 trädde en ny regel i kraft som gjorde att bankerna inte får bevilja bolån med en högre belåningsgrad än 85 %, vilket alltså innebär att du inte får låna mer än 85 % av bostadens marknadsvärde i ett bolån. Vill du köpa en bostad för 1 miljon kronor får du bara ta ett bolån på 850 000 kronor (85 %), resten måste du ha sparat ihop till själv eller ta ett annat topplån/privatlån för att täcka.

  Belåningsgraden avgör även hur mycket du måste amortera på ditt lån. Har du en belåningsgrad under 50 % behöver du inte amortera alls, om du inte vill. Om din belåningsgrad är över 70 % måste du amortera minst 2 % av summan du lånade i början, varje år, tills belåningsgraden är nere på 50 %.

  Bankerna bedömer även belåningsgraden när de avgör hur mycket pengar de vill låna dig, och till vilken ränta. Varje bank har egna gränser för sina räntor, därför kan det verkligen löna sig att jämföra bolån från olika banker innan du tecknar lånet.

  Stäng
 • Räntebindningsalternativ

  Du kan välja om du vill ha din ränta rörlig eller bunden under vissa tider, vilket är olika räntebindningsalternativ. En rörlig ränta följer marknadens svängningar och kan ändras varje kvartal, medan en bunden ränta håller sig till en fast räntesats under ett eller flera år (beroende på hur länge du bundit den). Med en bunden ränta har du en säkerhet i att räntan inte kommer att gå upp under den bundna tidsperioden, men du kan heller inte få sänkt ränta. Nedan kan du se exempel på räntebindningsalternativ från de olika bankerna för både rörlig och bunden ränta.

  Stäng
 • Vad är ränteskillnadsersättning och hur räknar man på det?

  Ränteskillnadsersättning är den kostnad du som låntagare blir skyldig långivaren om du vill avsluta eller ändra ett bundet lån innan bindningstiden gått ut. Det vill säga, om du bundit ett lån på 3 år och vill avsluta lånet efter 2 år blir du skyldig långivaren en ränteskillnadsersättning för den ränta de går miste om för det sista året.

  Om du vill räkna ut hur mycket ränteskillnadsersättning du skulle bli skyldig din bank om du löser ditt lån i förtid eller byter långivare är det smidigaste att använda Konsumenternas kalkylator. Där knappar du in dina uppgifter och kalkylatorn hjälper dig att räkna fram svaret.

  Stäng
 • Amortering

  Vad är amortering och hur mycket måste man egentligen amortera numera? Amortering är egentligen ett annat ord för återbetalning av lånet. För bolån betalar du tillbaka en liten del av lånet, vanligen varje månad i samband med att du betalar räntan, vilket kallas att du amorterar på ditt lån.

  Hur mycket du måste amortera på ditt lån avgörs av hur hög belåningsgrad du har, samt hur mycket du lånat i förhållande till din inkomst. Detta kallas för ett amorteringskrav och bestämmer den summa du måste amortera som minst.

  Amorteringskravet avgörs av belåningsgraden enligt följande:

  • Över 70 %: Om du har en belåningsgrad på över 70 % måste du årligen amortera minst 2 % av lånebeloppet.
  • 50 % - 70 %: Om din belåningsgrad ligger mellan 50-70 % måste du årligen amortera minst 1 % av lånebeloppet.
  • Mindre än 50 %: Om din belåningsgrad är under 50 % behöver du inte amortera alls, om du inte vill.
  • Skärpt amorteringskrav: Om lånebeloppet är högre än 4,5 gånger din årsinkomst brutto måste du amortera en extra procentenhet årligen. Det kallas då att du har en skuldkvot på över 4,5. Det skärpta amorteringskravet läggs ovanpå amorteringskravet på belåningsgraden. Det betyder att om du lånar mer än 70 % av bostadens värde har du ett amorteringskrav på 2 %, och är summan du lånat mer än 4,5 gånger din årsinkomst får du dessutom ett skärpt amorteringskrav på ytterligare en procentenhet. Det innebär att du måste amortera totalt 3 % av lånebeloppet årligen.
  Stäng
 • Hur räknar man på kostnaden för ett bolån?

  Hur mycket kommer egentligen ditt bolån kosta dig i månaden? Och vad blir din totala boendekostnad med ett bolån? Låt oss reda ut kostnaderna, begreppen och hjälpa dig att räkna med ett exempel.

  Din boendekostnad består av kostnaden för ditt bolån, det vill säga amorteringen och räntan, samt en eventuell avgift för bostaden du bor i. Vi förklarar varje del mer detaljerat nedan:

  Amortering
  Amorteringen är en procentsats av lånebeloppet som du återbetalar till banken varje år. Hur mycket du måste amortera avgörs av din belåningsgrad och din skuldkvot i förhållande till din inkomst.

  Du måste amortera minst 1 % om du har en belåningsgrad på 50-70 % och minst 2 % om du har en belåningsgrad på över 70 %. Utöver det kan du behöva betala en procentenhet till om du har lånat mer än 4,5 gånger din årsinkomst brutto, då du får ett skärpt amorteringskrav. Du kan läsa mer om amortering ovan.

  För att räkna ut din amortering tar du din lånesumma och slår ut procentsatsen. Låt oss ta ett exempel för att göra det mer begripligt.

  Lisa har köpt en bostad för 2,5 miljoner kronor. Hon hade en kontantinsats på 500 tkr, vilket innebär att hon har ett lån på 2 miljoner kronor. Lägenheten är värderad till 2,5 miljoner kronor så hon har en belåningsgrad på 80 %. Alltså har hon en belåningsgrad på över 70 % och måste amortera minst 2 %. Detta blir då 40 000 kronor om året (2 % av 2 miljoner kronor).

  Nästa steg är att titta på Lisas årsinkomst. Hon tjänar 33 tusen kronor i månaden, brutto, vilket innebär att hon har en årsinkomst på 396 000 kronor. Detta innebär att hon omfattas av det skärpta amorteringskravet eftersom hon lånat mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (396 000 gånger 4,5 är mindre än 2 miljoner). Detta innebär att hon måste amortera 1 procentenhet till, alltså 20 000 kronor till årligen.

  Lisas totala räntekostnad blir alltså 60 000 kronor årligen (40 000 kronor för belåningsgraden och 20 000 kronor för skärpt amorteringskrav). Per månad blir detta 5 000 kronor i amorteringskostnader (60 000 delat på 12 månader).

  Stäng
 • Ränta

  Räntan bestäms av långivaren utefter dina personliga förutsättningar och din privatekonomi. Du kan läsa mer om olika sorters räntor och hur de fungerar här. Sedan finns det några detaljer till att tänka på för att räkna ut hur höga räntekostnader du får, exempelvis skatteavdrag, eventuella ränterabatter, helkundsrabatter och löptiden på lånet.

  Skatteavdrag, ränteavdrag, skattereduktion
  Kärt barn har många namn. Skatteverket kallar det skattereduktion, medan det i folkmun oftast kallas skatteavdrag eller ränteavdrag. Skatteavdraget innebär att staten ger dig en rabatt på räntan du betalar för dina lån. Du kan få ett ränteavdrag på alla lån utom studielån, så länge räntan är högre än dina kapitalinkomster, exempelvis från aktieutdelningar eller räntor på sparande.

  Skatteavdraget innebär att du får göra ett avdrag i din deklaration för den ränta du betalar. Avdraget är på 30 % upp till 100 000 kronor, och 21 % på det som överstiger 100 000 kronor.

  Om du exempelvis betalar en ränta på 5000 kronor i månaden blir det totalt 60 000 kronor om året. Du kan då göra ett avdrag på 18 000 kronor (30 % av 60 000 kronor). Avdraget görs i din deklaration, och oftast är alla uppgifter förifyllda så att du bara behöver godkänna din deklaration för att få skattereduktionen.

  Ränteavdraget innebär alltså att din totala kostnad för bolånet blir något lägre än kalkylen amortering + ränta. Det blir snarare amortering + ränta – ränteavdrag. Observera dock att många banker och långivare anger sina räntor efter uträknat skatteavdrag, så det gäller att hålla tungan rätt i mun när man jämför, och läsa det finstilta. Anges räntan med eller utan skatteavdrag? Så länge du har koll på det kan du räkna ut kostnaden för ditt bolån.

  Stäng
 • Ränterabatt

  Ränterabatt är ett begrepp som förklarar varför vissa får en lägre ränta än listräntan. Är du osäker på vad listränta är? I så fall kan du läsa mer om det ovan. Ränterabatt får du om du lyckas pruta ner din bolåneränta från listräntan. Du kan pruta genom att exempelvis:

  • visa på en stabil privatekonomi som övertygar banken om att det är låg risk att låna ut till dig
  • flytta över ditt engagemang och sparande till samma bank som du tecknar bolånet hos
  • jämföra flera olika långivare och ställa dem mot varandra så att de får ”tävla” om dig som kund.

  Med en bra ränterabatt kan du spara tusenlappar.

  Stäng
 • Så hittar du bästa bolånet

  Hur gör man egentligen för att få en riktigt bra ränta? Det smartaste man kan göra är att jämföra bankernas bolåneerbjudanden.

  Räntan bestäms utifrån bankens snittränta, men du ska se den som en startpunkt som går att påverkar beroende på dina ekonomiska förutsättningar. Ett sätt är att gå runt till ett antal banker och prata med dem personligen.

  Låter det jobbigt? Låt Zmarta ta fighten istället. Vi hjälper dig att kostnadsfritt jämföra ett antal banker med endast en kreditupplysning.

  Det är viktigt att du jämför flera banker så att du kan ställa deras erbjudanden mot varandra. Och du, var inte rädd för att byta bank och bli kund någon annanstans om din befintliga bank inte levererar. Det är ingen som kommer att tacka dig eller ge dig en lojalitetsmedalj bara för att du stannar kvar.

  Stäng
Chatta med oss!