Summer 22 - Mobile Summer 22 - Mobile

Låna med bostad som säkerhet

Lös skulder & sänk din månadskostnad

?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
Hypoteket color logo
SBAB Logotyp
bluestep
partner-nordax-bank-svg
Svea color logo
+

Låna med bostaden som säkerhet

Äga Bostad

Låna på din bostad

Är din bostad värd mer än vad den är belånad för kan du utöka lånet.
SamlaLan03

Samla och lös dina privatlån

Betala av dyra privatlån och krediter genom att utöka bolånet.
Drömhus

Förverkliga din husdröm

Drömmer du om en helrenovering eller att bygga en altan med kvällssol? Utöka ditt bolån och förverkliga din dröm.

Jämför bolån idag, köp bostad imorgon

SET 2 step 1 phone and hand

En enkel ansökan

Med en enkel och snabb ansökan får du erbjudande om bolån från flera banker med endast en kreditupplysning hos UC.
SET 2 step 2 options

Vi samlar in erbjudanden

Luta dig tillbaka medan vi samlar in erbjudande från flera banker.
SET 2 step 3 hand choosing

Du väljer erbjudande

Du har nu möjligheten att välja det erbjudande som passar dig bäst.
Bolån husvärde

Jämför bolån

Jämför kostnadsfritt alla långivare. Se hur mycket du kan spara genom att flytta ditt bolån och få samtidigt betyg på ditt befintliga lån. Någon kreditupplysning behövs inte.

Bra att tänka på när du utökar ditt bolån

Äga Bostad
Du behöver äga en bostad

För att kunna ansöka om att utöka ditt bolån behöver du äga en bostad, som då fungerar som säkerhet för lånet. Marknadsvärdet på bostaden behöver vara högre än dina lån på bostaden.

BetalaSnabbt
Du får låna 85 % av bostadsvärdet

Hos de långivare vi jämför får du låna upp till 85 % (75 % för fritidshus) av bostadens marknadsvärde. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Samla i bolånet
Samla dyra lån eller låna till renovering

Har du privatlån som kostar dig mycket eller har du drömmar om att renovera din bostad?

För dig med många dyra lån & krediter är chansen stor att du kan spara pengar genom att slå samman dessa och få ner din månadskostnad.

Ett utökat bolån kan även ge dig möjligheten att starta ditt renoveringsprojekt redan idag.

Fastanställning
Du behöver inte ha en fast anställning

Du har möjlighet att låna även om du inte har fast anställning eftersom långivarna bedömer flera olika inkomstkällor och din totala ekonomiska situation.

Betalningsanmärkning
Har du betalningsanmärkningar?

En del av våra specialistbanker kan även hjälpa dig som har en historik med betalningsanmärkningar.

Låna med huset eller bostadsrätten som säkerhet

Vad innebär det att utöka sitt bolån med huset eller bostadsrätten som säkerhet? När du lånar på din bostad använder banken bostaden som pant och kan därför erbjuda lägre ränta och bättre villkor. Behöver du pengar till något kan du alltså få bättre lånevillkor genom att utöka bolånet, istället för att ta ett privatlån eller handla på kredit.
 • Låna med huset eller bostadsrätten som säkerhet

  Vad innebär det att utöka sitt bolån med huset eller bostadsrätten som säkerhet? Behöver du pengar till något är det många gånger bättre att utöka sitt bolån istället för att ta ett ytterligare lån, exempelvis ett blancolån eller handla på kredit eller avbetalning. När du utökar ditt bolån utökar banken pantsättningen av den, ifall det skulle uppstå en situation där du inte kan betala ditt lån. Denna lösning innebär att du oftast kan få mycket förmånligare räntor och villkor än vid ett blancolån eller liknande.
  Stäng
 • Belåningsgrad - så mycket får du låna

  Hur mycket du kan låna på ditt hus eller din bostadsrätt beror på hur mycket din belåningsgrad ligger på. Du får som högst låna 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus).

  Kortfattat kan man säga att om din bostad är värd 1 miljon kronor och du har ett lån på 750 000 kronor så har du alltså en belåningsgrad på 75 % (eftersom 750 000 kronor är 75 % av 1 miljon kronor). Du har då ett utrymme på 10 % och skulle därför kunna få låna ytterligare 100 000.

  Det du ska tänka på när du utökar ditt bolån är vad det nya lånet gör med din ränta och amortering. De kan komma att ändras och innebära nya kostnader för dig. Här kan du läsa mer om ränta och amortering när du höjer ditt bolån.

  Stäng
 • Omvärdering av bostaden

  Planerar du att höja ditt bolån på bostaden? Ett av de första stegen blir då att göra en ny värdering, eller omvärdering, av ditt hus eller din bostadsrätt. Detta för att se vad det aktuella marknadsvärdet ligger på. Att omvärdera sin bostad är vanligt för att förbättra ens villkor för bolånet. Det är heller inte ovanligt att detta görs i samband med att priserna på bostadsmarknaden stigit.

  Värderingen av din bostad görs av en mäklare på plats hemma hos dig. Det är du själv som bekostar denna värdering. Däremot kan banken ha samarbete med en lokal mäklarfirma och förse dig med en mäklare. Vissa mäklare erbjuder dessutom denna typ av tjänst gratis – ett sätt för dem att göra reklam och få ditt förtroende ifall du vill sälja i framtiden.

  Skulle värdet ha ökat på din bostad innebär det större utrymme för att öka ditt lån. Och vice versa, såklart. Hur mycket du kan låna beror på vad din aktuella belåningsgrad är idag. De banker som vi samarbetar med har en belåningsgrad på max 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus). Här kan du läsa mer om vad det innebär.

  Stäng
 • Varför låna på huset eller bostadsrätten?

  Varför man väljer att låna på sin bostad kan bero på olika saker. Det kan vara att uppfylla drömmar och idéer eller få bättre koll på sin ekonomi. Här är några vanliga exempel.

  Förverkliga renoveringsdrömmar
  Går du i tankar om att renovera, bygga ett garage eller få till en altan på baksidan? Finns det utrymme att belåna bostaden kan dina planer för hemmet äntligen bli verklighet. En renovering kan dessutom öka värdet på själva huset eller bostadsrätten, och det är inte ovanligt att man gör en omvärdering av sin bostad efter en renovering.

  Bostad till ditt barn
  Är det dags för ditt barn att stå på egna ben? Det är inte alltid så lätt att hitta en bostad, och sedan kunna gå in att faktiskt köpa den. Som förälder är det inte helt ovanligt att man belånar sin bostad för att på så sätt hjälpa sitt barn med till exempel kontantinsats

  Samla flera lån
  Har du flera dyra privatlån eller andra skulder som kostar dig mycket pengar varje månad? I så fall kan du få en bättre överblick över din ekonomi genom att höja ditt bolån. Det är en bra lösning där du blir av med lån eller skulder och för att sedan betala av bara ett lån. På så sätt kan du dessutom sänka dina månadskostnader och stärka din kreditvärdighet.

  Stäng
 • Kriterier för att få låna på bostadsrätten

  För att du ska kunna utöka ditt bolån behöver du dels äga en bostad, och vara minst 18 år. Din belåningsgrad behöver dessutom vara under 85 % av bostadens värde. Med en omvärdering kan du se hur mycket utrymme som finns baserat på bostadens värde idag. Läs mer om omvärdering av bostad.

  Kan jag ansöka trots betalningsanmärkning?
  En eller flera betalningsanmärkningar hindrar dig inte från att ansöka. Långivarna kommer att titta på din ansökan och din kreditvärdighet, och sedan lämna ett förslag baserat på det. Vissa långivare hjälper även till om du skulle ha skuld hos Kronofogden.

  Kan jag ansöka även om jag inte har fast anställning?
  För att ansöka måste du ha en inkomst men du behöver inte vara fast anställd. Det viktigaste är att du har möjlighet att betala av ditt lån. Några exempel på inkomst, som inte innebär fast anställning, kan vara:

  • Eget företag
  • Projekt- eller timanställning
  • Vikariat
  • Studiemedel
  • Pension
  • Provanställning
  • Provision och bonusar
  • Föräldrapenning
  • A-kassa
  • Sjukförsäkring

  Stäng
 • Så fungerar det med amortering

  Amortering innebär att du betalar av din skuld. Det finns olika modeller för detta och för bolån gäller i princip alltid rak amortering. Det innebär att du betalar av ditt bolån med ett lika stort belopp vid varje amorteringstillfälle, oftast varje månad. Vill du belåna bostaden och därmed höja ditt bolån kan nya amorteringskrav gälla. Hur mycket du måste amortera beror på hur hög belåningsgrad du har, men även hur mycket du lånat i förhållande till din inkomst.

  Så fungerar det med amorteringskrav
  Du måste amortera om du har en belåningsgrad på över 50 % av bostadens värde. Så här påverkas amorteringen av din belåningsgrad:

  • Om din belåningsgrad ligger mellan 50-70 % måste du årligen amortera minst 1 % av lånebeloppet.
  • Om du har en belåningsgrad på över 70 % måste du årligen amortera minst 2 % av lånebeloppet.

  Skulle du ha lånat för mer än 4,5 gånger din årsinkomst och har en belåningsgrad på över 70 %, behöver du årligen betala ytterligare 1 %, alltså 3 %. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du vill höja lånet på huset eller lägenheten.

  Köpte du din bostad före juni 2016?
  Från och med juni 2016 gäller nya regler kring amortering. För dig som köpte din bostad innan dessa regler gick i kraft behöver du vara medveten om att de kommer att gälla om du höjer ditt lån på huset eller bostadsrätten.

  Stäng
 • Ansök om att låna på huset eller bostadsrätten

  Är du redo att ansöka om att låna på bostaden? Det gör du enkelt och smidigt hos oss på Zmarta. Du fyller i formuläret som ligger högst upp på sidan. När du fyllt i dina uppgifter skickar du in din ansökan.

  Inom 1-3 bankdagar kommer du att få förslag från respektive bank som vi samarbetar med. Du får förslag från alla banker, men bara en kreditupplysning kommer att tas på dig. När du fått förslagen och gått igenom dem så är det du själv som väljer det erbjudande som passar dig bäst.

  Stäng
Bolan Pagelink SankRanta

Jämför bolån

Utmana din ränta och sänk din månadskostnad.
Bolan Pagelink UtokaBolan

Utöka bolån

Låna på din bostad för att till exempel renovera eller samla lån & krediter.
Bolan Pagelink KopaBostad

Köpa bostad

Har du hittat bostaden du vill köpa? Ansök om bolån och få svar direkt från flera långivare. Välj det bästa lånet för dig.

Vanliga frågor och svar kring att utöka sitt bolån

Vad kostar det att ansöka om utökat bolån hos Zmarta?
Zmarta jämför lån helt kostnadsfritt och du betalar inga som helst avgifter för tjänsten.
Hur många kreditupplysningar registreras vid ansökan?

Trots att du kan få erbjudanden från flera banker, tas bara en kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Bankerna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Detta likt ett kvitto för dig som kund.
Du kan alltså få hem flera kreditupplysningar, trots att bara en förfrågan registreras hos Upplysningscentralen (UC).

Hur ansöker jag om lån på huset eller bostadsrätten?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få erbjudande från flera banker och långivare.
Vilka banker jämför Zmarta?

Hypoteket, SBAB, Bluestep, Nordax Bank och Svea Ekonomi är de långivare vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.

Vi matchar de banker som passar dig bäst basererat på din ansökan och dina villkor. Detta betyder att du kanske inte kommer få erbjudande från alla banker.

Vad krävs för att få låna på huset eller bostadsrätten?
För att låna på huset krävs det att du äger en bostad, är 18 år och har någon form av inkomst. Din belåningsgrad måste dessutom ligga under 85 % av bostadens värde.
Kan jag ansöka om utökat bolån trots att jag inte har fast anställning?
Ja, du kan belåna din bostad utan fast anställning (tillsvidareanställning). Så länge du har någon form av inkomst som visar att du klarar av att betala av lånet, finns det inget som hindrar dig från att ansöka om utökat bolån.
Har redan bolån på en bank, kan jag utöka mitt lån hos en annan?
Har du ditt bolån hos en bank men sedan vill du utöka ditt bolån via en annan bank, behöver du flytta över ditt nuvarande bolån till den nya banken. När du ansöker om utökat bolån hos oss på Zmarta kommer du får erbjudande från flera banker. Banken du väljer kan hjälpa dig med en eventuell flytt av ditt bolån.
Hur mycket får jag låna på bostaden?
Du får låna max 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % gäller för fritidshus).
Vad får jag för ränta på mitt bolån?
Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.
Kan jag belåna huset eller bostadsrätten till renovering?
Ja. Det är en vanlig lösning att låna på huset för att förverkliga sina renoveringsdrömmar.
Kan jag belåna min bostad som pensionär?
Ja. För flera långivare räknas din pension som en valid inkomst vilket gör det möjligt för dig att ansöka om att belåna din bostad.
Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Chatta med oss! Chatt